Μπρουλάρντ (VMware): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δείχνει την έξοδο από το τούνελ της κρίσης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρουλάρντ (VMware): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δείχνει την έξοδο από το τούνελ της κρίσης

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να δείξει το δρόμο για να βγει η Ελλάδα από το τούνελ της κρίσης» τονίζει σε συνέντευξή στο insider.gr ο Ζαν Πιέρ Μπρουλάρντ, Senior Vice President & General Manager της VMware στην περιοχή EMEA, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για το VMware vFORUM 2018 που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 400 πελατών και συνεργατών της εταιρείας. Όπως εξηγεί «η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της χώρας είναι επιτακτική αφού προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, δυνατότητα εύκολης επέκτασης όποτε το επιτάσσουν οι συνθήκες και φυσικά, σωστή εξυπηρέτηση της εκάστοτε πελατειακής βάσης. Γι' αυτό και όποιος δεν την ακολουθήσει θα βγει σίγουρα ζημιωμένος».

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα του λεγόμενου digital transformation, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και σε αυτόν της επιχειρηματικής κινητικότητας, ο κ. Μπρουλάρντ υπογραμμίζει πως ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας και την πολυπόθητη «έξοδο της από την κρίση» ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στο ίδιο το κράτος. «Η Ελλάδα χρειάζεται νέο software» αναφέρει χαρακτηριστικά κι εξηγεί πως μόνο με την ψηφιακή υποδομή στο Δημόσιο η χώρα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα και προκλήσεις εξοικονομώντας κεφάλαια που μπορεί να επανεπενδύσει όπου υπάρχει ανάγκη».

Οι επί ελληνικού εδάφους επιχειρήσεις άλλωστε φαίνεται να κάνουν τα απαραίτητα βήματα της ψηφιακής μετάβασης. «Στην περίπτωση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων έχει αναβαθμιστεί ψηφιακά πάνω από το 60%, με την αναλογία να καταγράφεται μικρότερη στη μικρομεσαία επιχειρηματική κλίμακα».

Ερωτηθείς για τους λόγους που επιβάλουν σήμερα στις επιχειρήσεις την ψηφιοποίηση των υποδομών τους ο κ. Μπρουλάρντ επισημαίνει πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς ψηφιακή βάση». «Αν πάρουμε ως παράδειγμα μεγάλες B2C επιχειρήσεις όπως οι Google, Amazon, Uber κ.ά, παρατηρούμε ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς πελάτες ταυτόχρονα γιατί η υποδομή τους μπορεί να μεγαλώνει, είναι εύκολα επεκτάσιμη. Εκεί βρίσκεται και η συνταγή της επιτυχίας τους. Φανταστείτε ότι μια B2B εταιρεία που απασχολεί 10.000 άτομα διαχειρίζεται γύρω στις 1.000 εφαρμογές. Αν η εταιρεία αναπτύσσεται αυτές οι εφαρμογές μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατ. πράγμα που σημαίνει ότι η υποδομή της θα πρέπει να μπορεί να μεγαλώσει ανάλογα. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα με το virtualization απ’ ότι με το hardware. Πέρα από την δυνατότητα εύκολης επέκτασης των υποδομών βέβαια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός διασφαλίζει και την δυνατότητα πρόσβασης σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, ούτως ώστε μια επιχείρηση να μεταβεί από το μοντέλο B2B στο Β2Β2C και να εξυπηρετήσει για παράδειγμα 6 δισ. χρήστες Android».

Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω ο επικεφαλής της VMware. φέρνει ένα παράδειγμα από την βιομηχανία της αυτοκινητοβιομηχανίας «Μια κλασσική αυτοκινητοβιομηχανία έχει τα κλασσικά B2B χαρακτηριστικά. Aπό την στιγμή όμως που θα αποφασίσει να εισάγει στα αυτοκίνητά της έξυπνα συστήματα για την αυτόνομη οδήγηση θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί εκατομμύρια κόσμο την ίδια στιγμή. Θα είναι σαν να πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα μικρά data centers τα οποία έχει βάλει πάνω σε ρόδες. Με το virtualization αντί να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές υποδομές -μια για τις B2B δραστηριότητες και μια για τα αυτοκίνητα - χρησιμοποιεί μια και μάλιστα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, αφού τέτοιου είδους υποδομές προσφέρουν πολύ καλύτερη ασφάλεια.

«Ας σκεφτούμε την ασφάλεια με ένα παράδειγμα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στις τράπεζες υπάρχουν διάφορα “στρώματα” ασφάλειας - το πρώτο είναι η πόρτα, μετά μια άλλη πόρτα και στο τέλος το χρηματοκιβώτιο. Στο IT τώρα όλη η ασφάλεια είναι επικεντρωμένη στην πόρτα, αν την περάσεις έχεις πρόσβαση σχεδόν στα πάντα. Μιας και προέρχομαι από την Γαλλία θα μπορούσα να αντιπαραβάλω την παραδοσιακή ασφάλεια ενός hardware με την γραμμή Μαζινό (σ.σ.ligne Maginot: το μεγαλύτερο σε μήκος οχυρωματικό έργο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη στα γαλλογερμανικά σύνορα αλλά και το ατυχέστερο παγκοσμίως αφού δεν κατάφερε να αποτρέψει τους Γερμανούς από το να εισέλθουν στη Γαλλία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί ένα δασικό σημείο των συνόρων είχε παραμείνει αφύλακτο). Στην λύση της VMware τώρα υπάρχει ένα εικονικό data center και η ασφάλεια σε αυτό επιτυγχάνεται από μια σειρά ρόλων και κανόνων ασφαλούς, «καλής» όπως την λέμε, συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνει η οποία αποκλίνει από τους κανόνες αυτούς θα καταγραφεί στα δεδομένα χρήσης και θα στείλει μια προειδοποίηση ασφάλειας στους αρμόδιους ώστε το πρόβλημα θα διορθωθεί πριν διογκωθεί. Οι λύσεις μας λοιπόν, ως VMware, δεν επιβάλουν εξωτερικά την ασφάλεια στην αρχιτεκτονική τους συστήματος, πράγμα σχεδόν αδύνατον στην εποχή των smartphones, αλλά την εγγενή ασφαλή σχεδίαση της αρχιτεκτονικής μέσω του virtualization και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης».

Τέτοιου είδους λύσεις είναι επιβεβλημένες από την εποχή και την επιχειρηματική κινητικότητα (business mobility) που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο κ. Μπρουλάρντ . «Πριν 10 χρόνια στην Αμερική, με την έλευση του iPhone ξεκίνησε το κίνημα BYOD (Bring Your Own Device). Έκτοτε η νέα γενιά έρχεται στην δουλειά με την δική της συσκευή γιατί έτσι είναι πιο παραγωγική. Αυτό όμως ενέχει και περισσότερες δυσκολίες. Δεδομένων των συνθηκών τα ψηφιακά περιβάλλοντα εργασίας που προσφέρουμε (digital workspaces) επιτυγχάνουν δύο βασικούς στόχους, την ευκολία για τον χρήστη και την ασφάλεια για την επιχείρηση κι αυτά τα δύο είναι τα κλειδιά της ψηφιακής μεταμόρφωσης.

Όσο για το πότε θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν την ψηφιακή αυτή μετάβαση ο κ. Μπρουλάρντ απαντά «χθες». Τα παραπάνω χαρακτηριστικά που διασφαλίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αυτά που θα δώσουν στις επιχειρήσεις το απαραίτητο προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. «Αν δεν μεταμορφωθούν ψηφιακά έγκαιρα, αργά ή γρήγορα θα το κάνει ο ανταγωνιστής τους και θα αποκλειστούν από την αγορά». Η διείσδυση του ψηφιακού μετασχηματισμού παγκοσμίως υπολογίζεται , όπως σημειώνει, γύρω στο 80% , «το 80% των σέρβερ σήμερα είναι εικονικοί (virtualized)» και η VMware αποτελεί τον ηγέτη αυτής της αγοράς αφού το μερίδιο της φτάνει το 80%. Με την άνθιση μάλιστα των εφαρμογών νέου είδους όπως το e-banking υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει αύξηση αυτών των λύσεων κατά 100% μέσα την επόμενη τριετία, μιλάμε δηλαδή για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ιδανικά εφαρμόζονται και στον κρατικό μηχανισμό και μάλιστα με μεγάλα οφέλη, όπως στην περίπτωση τουG-Cloud που είδαμε στη χώρα μας.

Τα σχετικά παραδείγματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της VMware, είναι πολλά. «Η Εσθονία και η Σλοβενία είναι δύο τέτοιες χώρες. Πλέον στην Εσθονία δεν χρησιμοποιούν χαρτί, όλα είναι ψηφιακά. Η Σλοβενία δε, έχει ενοποιήσει τα data center των διαφόρων υπουργείων κι απολαμβάνει τεράστια οφέλη - αντί για 20 data center έχει ένα και γλιτώνει και χρόνο για την υποστήριξη των υποδομών και φυσικά χρήμα το οποίο επανεπενδύει σε έρευνα και καινοτομία».

Ένα ακόμα παράδειγμα στην ίδια κατεύθυνση ακούει στο όνομα «Υπουργείο Ικανοποίησης» (Μinistry of Ηhappiness) στο Ντουμπάι. «Αν δεν το έχετε ακούσει να σας ενημερώσω ότι κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να βαθμολογήσει τις ψηφιακές κρατικές υπηρεσίες βάσει του πόσο τον ικανοποίησαν, φανταστείτε κάτι σαν το Τrip Αdvisor σε κρατική βάση».

Αν τέτοιες λύσεις υιοθετούνταν στον ελληνικό δημόσιο τομέα θα έδιναν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έφερε η κρίση, εξοικονομώντας παράλληλα μεγάλα ποσά από τα δημόσια έξοδα. «Εάν σκεφτούμε την περίπτωση της Ελλάδας, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως η ανεργία, η υψηλή φορολογία, οι συντάξεις θα λέγαμε ότι πρέπει να βρείτε ένα νέο «softwsare» για την χώρα και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Μια χώρα σε κρίση άλλωστε, πέρα από τις δυσκολίες έχει και μια μοναδική ευκαιρία να υιοθετήσει ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Αυτό θα πρέπει να κάνετε κι εσείς μέσα στην επόμενη πενταετία, να δώσετε σάρκα και οστά σε αυτό το νέο όραμα.

Ο κ. Μπρουλάρντ δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα επιδέχεται μεγάλες βελτιώσεις. «Μπορείτε να μειώσετε το κόστος των υποδομών κάνοντας την απαραίτητη ψηφιακή μετάβαση και στη συνέχεια να αποκτήσετε μεγαλύτερη συνέπεια και στην εξυπηρέτηση των πολιτών κάνοντας και τις υπηρεσίες ψηφιακές. Η Σουηδία μείωσε κατά 20% του ΑΕΠ τα δημόσια έξοδα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα χρήματα αυτά επανεπενδύθηκαν στην έρευνα και την καινοτομία. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορείτε να καταργήσετε τις ουρές και την γραφειοκρατία αλλά και να λύσετε πολλά υπάρχοντα προβλήματα όπως το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού».

Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προϋποθέσεις γι' αυτό.«Αν σκεφτείτε και η Εσθονία πριν προχωρήσει στην ψηφιακή της αναβάθμιση ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν είχε ούτε τις υποδομές, ούτε την κουλτούρα, ούτε τη γνώση, στερούνταν δηλαδή των πρώτων υλών, ωστόσο εργάστηκε σκληρά για να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της και να καινοτομήσει στον ψηφιακό κόσμο. Οπότε δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για να προχωρήσει ένα κράτος στην τεχνολογία, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση».

Πέρα από την εξοικονόμηση μάλιστα θα βάλετε και τις βάσεις και για τις μεγάλες εθνικές εταιρείες να αναπτυχθούν και να εξαγάγουν εύκολα το προϊόν τους. Αν σκεφτείτε τα οφέλη που μπορεί να φέρει η ψηφιακή μετάβαση σε κάθε επίπεδο και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να «ανακαλύψετε τον τροχό» , όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των κοιτασμάτων του Αιγαίου που απαιτούνται φυσικοί πόροι και τεράστιες υποδομές, θα διαπιστώσετε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποτελέσει όχι ένα «μικρό φως στο τούνελ αλλά την μεγάλη πόρτα για να βγείτε επιτέλους από αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider