Oι Γερμανοί τουρίστες «κατακτούν» την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι Γερμανοί τουρίστες «κατακτούν» την Ελλάδα

Στην καλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η γερμανική με τον αριθμό των Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνούν αυτόν των Βρετανών που ήταν οι μέχρι χθες «κυρίαρχοι» των τουριστικών αφίξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 4,104 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 19,1% και διαμορφώθηκε σε 9,456 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 7,941 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Πέρα από τους Γερμανούς, Ελλάδα «ψηφίζουν και οι Αμερικανοί», χάρη στις προωθητικές ενέργειες των ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά αλλά και την ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Εν αντιθέσει αισθητή είναι η μείωση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο αλλά και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι αφίξεις των Ρώσων έχουν περιοριστεί αισθητά, λόγω της αποδυνάμωσης του ρουβλίου αλλά και της τουρκικής λίρας που στρέφει όλο και περισσότερους τουρίστες προς την γειτονική χώρα

Αύξηση και στις εισπράξεις

Ενθαρρυντικό στοιχείο για την βιομηχανία αποτελεί πέρα από την αύξηση των αφίξεων και η αύξηση των εισπράξεων. Σε μια συνολική θεώρηση του πρώτου εξαμήνου του 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 18,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 4,848 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του Ιουνίου όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 16% στα 2,329 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Πρωταθλητές της αύξησης είναι και πάλι οι Γερμανοί με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την βόρεια χώρα να αυξάνονται κατά 44,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους φτάνοντας τα 972 εκατ. Μόνο τον μήνα Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23,1% και διαμορφώθηκαν στα 407 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 1,9% στα 276 εκατ.ήταν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γαλλία για το πρώτο εξάμηνο του έτους με τα στοιχεία του Ιουλίου να μαρτυρούν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο – αύξηση 19,9% στα 122 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητική παρότι μικρότερη ήταν και η αύξηση των εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από την Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ενώ για το πρώτο εξάμηνο η αύξηση έφτασε το 7% με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται 707 εκατ.ευρώ.

Τέλος η αύξηση των εισπράξεων από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο έφτασε το 10,8% στα 131 εκατ. ενώ στο εξάμηνο έφτασε το 5,4% με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 288 εκατ. ευρώ

Όσο για την αλλαγή ρότας των Ρώσων κόστισε το 23,4% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς ενώ μόνο τον Ιούνιο η μείωση των εισπράξεων από την Ρωσία έφτασε το 14,9% στα 63 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το α΄εξάμηνο εμφάνισε πλεόνασμα 3,762 δισ. έναντι 3,147 δισ. το α’ εξάμηνο του 2017 ενώ τον Ιούνιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,172 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,872 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider