Θετικές προοπτικές και νέοι αγοραστές «στηρίζουν» το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικές προοπτικές και νέοι αγοραστές «στηρίζουν» το Χρηματιστήριο
Το αγοραστικό ενδιαφέρον που παραμένει ενεργό, παρά το ράλι άνω του 25% που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους. Τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Έντονο παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει καταγράψει άλμα άνω του 25% από τις αρχές του έτους.

«Το ενθαρρυντικό στοιχείο στην αγορά είναι οι πράξεις νέων αγορών στο ταμπλό, μόλις οι τιμές υποχωρήσουν, σχολιάζει στο insider.gr ο κ. Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που παραμένει ενεργό, παρά το ράλι που σημειώθηκε το 2019, αναφέρει ο ίδιος. Όπως εκτιμά, αυτό σε σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, εν αναμονή των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, δημιουργούν ένα θετικό momentum που διατηρεί σταθερή την αγορά. «Δεν διαφαίνονται ενδείξεις υποχώρησης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κ. Λάζαρης.

Στην ανθεκτικότητα του ταμπλό έχουν συμβάλλει και τα αρκετά καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες του ΧΑ, τα οποία αντιστάθμισαν τη μη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη S&P’s, αλλά και τη διολίσθηση των τίτλων της ΔΕΗ και της Intralot.

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυναμική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει ο κ. Λάζαρης. «Οι βίαιες ρευστοποιήσεις του περασμένου φθινοπώρου οφείλονταν εν πολλοίς στις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς και στη απουσία σχεδίου για τα NPEs. Τα σχέδια αυτά υπάρχουν, μένει να φανεί κατά πόσο θα αξιοποιηθούν για μια ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα επόμενα ορόσημα που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στο ταμπλό, αυτά εντοπίζονται στο οικονομικό παρά το πολιτικό πεδίο -καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών απομακρύνεται. «Η επίτευξη ακόμη χαμηλότερης απόδοσης για την έκδοση της 10ετίας που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, αναμένεται να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε ανοδική διάσπαση των σημερινών επιπέδων», καταλήγει ο αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider