MSCI: Στις 13 Μαΐου «κληρώνει» για Eurobank και Εθνική

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
MSCI: Στις 13 Μαΐου «κληρώνει» για Eurobank και Εθνική
Το πιο κρίσιμο κριτήριο ένταξης είναι η χρηματιστηριακή αξία, η οποία πρέπει να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Πληρούν τα κριτήρια οι δύο τράπεζες.

Λιγότερο από μία εβδομάδα έως την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI για την Ελλάδα και το βλέμμα αναλυτών και επενδυτών στρέφεται σε δύο ελληνικές τραπεζικές μετοχές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψουν στον δείκτη.

Ο λόγος για τη Eurobank, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα επανενταχθεί στον MSCI στις 13 Μαΐου, αλλά και στην Εθνική Τράπεζα που εκτιμάται ότι θα πληροί τα κριτήρια. Το πιο κρίσιμο κριτήριο για τους τραπεζικούς τίτλους είναι η χρηματιστηριακή αξία, η οποία πρέπει να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει και η κοινή διαπραγμάτευση της νέας εισηγμένης που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με την Grivalia. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται επίσης αρκετά υψηλότερα από το όριο, στα 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα επίπεδα απέχει ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς, με την κεφαλαιακή της αξία να κυμαίνεται στα 772 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές διαπραγμάτευσης.

Θυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από το «τραπεζικό κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η MSCI εξαίρεσε από τη σύνθεση του δείκτη τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Παρέμεινε σε αυτόν ο τίτλος της Alpha Bank. Πριν από λίγες εβδομάδες, όμως, οι αναλυτές της VTB Capital άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των δύο τραπεζών στον δείκτη, της Eurobank με μεγάλη βεβαιότητα και της ΕΤΕ ως «φαβορί» για επανένταξη.

«Η επιστροφή των δύο τραπεζών στον δείκτη MSCI είναι ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, περισσότερο όμως συνιστά αποκατάσταση του κλίματος», σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αυτό που απαιτείται για τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι τη μεταρρυθμιστική κόπωση να διαδεχθεί ένα «μεταρρυθμιστικό κρεσέντο», το οποίο θα σηματοδοτηθεί από έργα, και όχι προεκλογικές υποσχέσεις, επισημαίνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider