Οι «μαύρες» μέρες των capital controls επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «μαύρες» μέρες των capital controls επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 19,34% και μηνιαία βουτιά 21%, καθιστώντας τον Φεβρουάριο ως έναν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών.

Τη χειρότερη εβδομάδα από την εποχή της επιβολής των capital controls, και την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς, βίωσε το χρηματιστήριο Αθηνών στη δίνη του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα του μήνα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 19,34% και μηνιαία βουτιά 21%, καθιστώντας τον Φεβρουάριο ως έναν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών -όχι μόνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια χρηματιστήρια.

Οι ευρωαγορές κατέγραψαν εβδομαδιαία βουτιά 12,7% και η Wall Street βυθίστηκε στο κόκκινο με απώλειες 1,39%. Οι κλυδωνισμοί δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο και στην απόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται σήμερα στο 1,33% με άνοδο της τάξης του 7% σε ημερήσια βάση.

bond

Οι συντριπτικές απώλειες στο ταμπλό είναι περισσότερο αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και λιγότερο αποτύπωση των ζοφερών προβλέψεων. «Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από το τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης. «Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιριών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές», συμπληρώνει.

Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Eπενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το βίαιο sell-off στο Χρηματιστήριο Αθηνών -σε πολλές περιπτώσεις πιο εκτεταμένο ακόμη και από τη γείτονα Ιταλία- σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει, τη σημαντική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, για τον οποίο υπάρχει διάχυτη ανησυχία μετά το ξέσπασμα του ιού όσον αφορά στην πορεία των κρατήσεων για τη φετινή περίοδο.

Η κρίση γεννά αγοραστικές ευκαιρίες

Το νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις και την ώρα που ο πανικός οδηγεί τις μαζικές ρευστοποιήσεις, μια μεγάλη μερίδα επενδυτών αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν φθηνές μετοχές στην ελληνική αγορά. «Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η αγορά δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης και εξηγεί ότι οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης», εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας πάντως ότι σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider