Αλλάζει πρόσωπο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει πρόσωπο το Χρηματιστήριο Αθηνών
Συντονισμένη δράση υπό το Υπουργείο Οικονομικών, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια που κρατούν μακριά τα ξένα κεφάλαια.

Απάντηση στο μικρό βάθος, τη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών που καταστρώνει μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στρατηγική «ανάτασης» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποίησαν συνάντηση εχθές, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, κ. Δράκος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, κ. Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ, κ. Πολυχρονίου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για την πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών της χρηματιστηριακής αγοράς μετά από μία δεκαετία σχεδόν, με στόχο τον εντοπισμό των προβλημάτων που κρατούν τα ξένα κεφάλαια μακριά από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Επόμενο βήμα είναι η αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών προκειμένου η εγχώρια αγορά να καταστεί ελκυστική στα μάτια των διεθνών επενδυτών.

Ένα σημαντικό εμπόδιο, που ωστόσο δεν εξαρτάται από τους παράγοντες της χώρας είναι η πιστοληπτική ικανότητα που κατατάσσεται χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και αναμένεται να παραμείνει εκεί ίσως και περισσότερο από έναν χρόνο. Πέραν τούτου όμως, για το οποίο αποφασίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης με βάση μια σειρά από μακροοικονομικά και άλλα κριτήρια, υπάρχουν δυσλειτουργίες που χρίζουν συντονισμένης αντιμετώπισης και συντονιστής της πρωτοβουλίας αυτής δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κλονίστηκε υπό το βάρος του κορωνοϊού, όπως και οι διεθνείς αγορές εξάλλου, ωστόσο το πρόβλημα στη χώρα μας είναι χρόνιο και πολύ βαθύτερο. Σημαντικό σημείο ευπάθειας είναι, αναμφίβολα, το τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της οικονομίας, αν και έχουν ληφθεί μέτρα το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Κυριότερο εξ αυτών είναι ο «Ηρακλής», η συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια που προώθησε ο κ. Ζαββός από την αρχή της θητείας του και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή -αμέσως μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσει το πράσινο φως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider