Οι ελπίδες για άρση του lockdown οδήγησαν σε κέρδη τη Wall

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ελπίδες για άρση του lockdown οδήγησαν σε κέρδη τη Wall
Οι επενδυτές αναμένουν άρση του lockdown το συντομότερο δυνατό. Διστακτική άνοδος στη Wall Street.

Με την ελπίδα να αρθεί σύντομα το lockdown στις ΗΠΑ, κινήθηκαν την Πέμπτη οι επενδυτές στη Wall Street έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας.

Πάνω από 5 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να φτάνει τα 23 εκατομμύρια μόνο τον τελευταίο μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στα 5,25 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου, οδηγώντας το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας για το ίδιο διάστημα στο 8,2%. Να σημειώσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα άγγιξαν τα 6,62 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των συνολικών απολύσεων από την περίοδο που ο κορονοϊός χτύπησε τις ΗΠΑ, έχει ισοπεδώσει μια δεκαετή πορεία αύξησης των θέσεων απασχόλησης που ξεκίνησε λίγο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει περίπου στο 16% αν συμπεριληφθούν και εργαζόμενοι που μπορεί να λαμβάνουν το μισθό τους, αλλά δεν εργάζονται λόγω καραντίντας.

Όπως αναφέρουν στις περιοχές όπως την Καλιφόρνια και την Πενσυλβάνια, που έλαβαν γρηγορότερα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, με lockdown καταγράφεται ένα μικρότερο ποσοστό ανεργίας, με πολύ λιγότερες απολύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει πάση θυσία να κάνει άρση του lockdown ώστε να πάρουν μπροστά οι μηχανές της αμερικανικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό. Ουσιαστικά ο Τραμπ ρισκάρει έχοντας να διαχεριστεί μια βαθιά ύφεση και μια τεράστια υγειονομική κρίση, με τις εκλογές να είναι μπροστά του.

Δείκτες

Την Πέμπτη ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,14% στις 23.537 μονάδες, κατά 0,58% κατέγραψε άνοδο ο S&P 500 στις 2.799 μονάδες, ενώ κέρδη 1,66% κατέγραψε ο Nasdaq στις 8.532 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider