Χρηματιστήριο: Έκανε το δύο στα δύο ανακτώντας τις 580 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έκανε το δύο στα δύο ανακτώντας τις 580 μονάδες
Με άνοδο άνω του 2% έκλεισει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 580 μονάδες. Ωστόσο δεν έχει αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Τα βλέμματα όλων στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Νίκη του Τζο Μπάιντεν προεξοφλεί η Wall Street.

Το δύο στα δύο έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, καθώς κινήθηκε στον «αέρα» των διεθνών αγορών που φαίνεται πως προεξοφλούν την νίκη του Τζο Μπάιντεν στη «μάχη» των προεδρικών εκλογών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,02% στις 584,48 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 2,75%, στις 1.375,41 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο 0,43% στις 871,30 μονάδες. Η ελληνική αγορά βασίστηκε και στο θετικό σήμερα που έδωσε η Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο 2,33% στις 27.556, τον S&P 500 να ενισχύεται 2,28% και τον Nasdaq 2,18%.

Αντίδραση έβγαλει και ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας με άνοδο 4,82% στις 246,30 μονάδες, μένοντας μακριά από τις 250 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο 6,43% με την μετοχή της Eurobank να καραγράφει κέρδη 5,24%, της Τράπεζας Πειραιώς 4,48% και της Alpha Bank 3,06%.

«Ανάσα» στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως έδωσε και η έκθεση της JP Morgan για την Τράπεζα Πειραιώς που τόνισε πως βραχυπρόθεσμα επώδυνη, αλλά πιθανόν σε μακροπρόθεσμη βάση κερδοφόρα για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς -που διαπραγματεύεται με ιδιαίτερα πιεσμένο δείκτη P/TBV (δείκτης αποτίμησης προς ενσώματη λογιστική αξία) στο 0,05x- θα είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές όπως αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan με τίτλο «At a crossroads: assessing potential CoCo scenarios into year-end».

Η αμερικανική τράπεζα δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την πτώση 31% που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στην επερχόμενη πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατ. ευρώ για τα CoCos. H JP Morgan εκτιμά πως ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη ρευστότητα και την προθυμία να πληρώσει τοις μετρητοίς, αλλά ο SSM θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη των CoCos.

Παράλληλα οι αγοραστές στράφηκαν και στη μετοή της Jumbo που έκλεισε με άνοδο 9,68% με την εταιρεία να ανακοινώνει αύξηση πωλήσεων 12,7% έναντι του περσινού Οκτώβρη με τη μείωση των πωλήσεων το έτος να περιορίζεται στο 7%.

Παράλληλα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,152%, ήτοι κατά 29,63% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα πτώση 6,98% και διαμορφώνεται στο 0,873%.Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει πτώση 7,35% και διαμορφώνεται στο 1,096%.

Τα βλέμματα όλων στις ΗΠΑ

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο: Θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που εξασφαλίζει σε επίπεδο πολιτειών.

Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών. Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Τζο Μπάιντεν, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου. Εκεί, η πρόθεση ψήφου εμφανίζεται λίγο πιο θετική απέναντι στον πρώην αντιπρόεδρο, αλλά και εκεί η μεταξύ τους διαφορά εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider