Ισχυρές αναταράξεις στις ευρωαγορές λόγω Ουκρανίας - Απώλειες άνω του 3%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές αναταράξεις στις ευρωαγορές λόγω Ουκρανίας - Απώλειες άνω του 3%
Η αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία αποτυπώνεται στα ταμπλό των συνεδριάσεων.

Τελευταία ενημέρωση 16.51

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στις συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς η αυξανόμενη ένταση που σημειώνεται στην ανατολική Ουκρανία και η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποτυπώνεται στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 3,11% και βρίσκεται στις 459,7 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να οδηγεί την πτώση, υποχωρώντας κατά 3,2%, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, ενώ κέρδη της τάξης του 0,6% σημειώνει μόνο ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 3,08% και βρίσκεται στις 15.134 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώνεται στις 6.819 μονάδες, χάνοντας 3,17%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,87% στις 7.356 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 3,22% και βρίσκεται στις 26.191 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8.475 μονάδες, με απώλειες 2,52%.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη άνω του 5,5% σημειώνει ο τίτλος της Unilever, στον απόηχο της είδησης πως η Trian Fund Management, του ακτιβιστή - επενδυτή Nelson Peltzα απέκτησε μερίδιο στην βρετανική εταιρεία.

Στον αντίποδα, απώλειες 7,8% σημειώνει η μετοχή της ελβετικής Zur Rose Group.

Μάκρο

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σχεδόν ενός έτους αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έπληξε τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος PMI υποχώρησε, για δεύτερο μήνα, στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 52,6 μονάδες.

Στον κλάδο των υπηρεσιών ο PMI υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών στις 51,2 από τις 53,1 μονάδες, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 52,2 μονάδες. Ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών στις 59 από 58 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 57,5.

Ασία

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο εξής στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed αναφορικά με τον επανακαθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 0,24% στις 27.588 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng International υποχωρεί κατά 1,24% στις 24.656, παρά τα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι μετοχές των κολοσσών του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων, όπως η Evergrande, στον απόηχο της τοποθέτησης ενός εκπροσώπου κρατικής εταιρείας στο διοικητικό της συμβούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για κρατική εμπλοκή.

Την ίδια στιγμή, στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shangai καταγράφει μικρά κέρδη 0,04% στις 3.524 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shenzen ενισχύεται κατά 0,38% στις 14.081 μονάδες. Τέλος, στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI υποχωρεί κατά 1,49% στις 2.792 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider