Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τον χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τον χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο 2020
Η προσοχή παραμένει στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και στην κρίση στην Ουκρανία.

Με κέρδη έκλεισαν κατά κύριο λόγο την Δευτέρα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποσοβήσουν τον χειρότερο μήνα συναλλαγών από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς όλο τον Ιανουάριο οι αγορές χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα αλλά και απώλειες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και σήμερα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που συνεδριάζουν την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένεται να φανεί το εάν οι αξιωματούχοι των 2 τραπεζών θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία την περασμένη εβδομάδα «έδειξε» σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της από τον Μάρτιο.

Εξάλλου, η προσοχή παραμένει και στην κρίση της Ανατολικής Ευρώπης και την κόντρα μεταξύ των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως τα κέρδη των αγορών έμειναν στα ίδια επίπεδα μετά από τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ανάκαμψη 5,2% για το σύνολο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 2021.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,60% στις 468,35 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 500 κέρδισε 0,90% στις 4.174 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά 0,03% στις 7.463 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,01% στις 15.474 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,48% στις 6.999 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,96% στις 26.820 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε οριακά 0,02% στις 8.611 μονάδες.

Μάκρο

Με μικρή κάμψη αλλά και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιανουάριο του 2022, καθώς σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 6% έναντι ανόδου 6,5% τον Ιανουαρίου του 2021 και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 5,3%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Υποχώρηση ζημιών και αύξηση εσόδων κατέγραψε η Ryanair για τη χρήση του γ' τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική αβεβαιότητα» της μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων που έχει η μετάλλαξη Όμικρον στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ζημίες για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 321 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν ζημίες 95,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider