Χρηματιστήριο: Κόντρα στο ρεύμα των ξένων με διάσπαση των 960 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κόντρα στο ρεύμα των ξένων με διάσπαση των 960 μονάδων
Νέο «γκάζι» στις τράπεζες με το ΧΑ να κλείνει πάνω από τις 960 μονάδες.

Κόντρα στο «ρεύμα» των πιέσεων στις διεθνείς αγορές μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο, κινήθηκε το ΧΑ υπεραποδίδοντας και διατηρώντας τις 960 μονάδες, εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Όπως έχει επισημάνει το insider.gr το Χρηματιστήριο, κατάφερε να βγάλει υψηλότερες ζώνες άμυνες, από τη διόρθωση των ξένων, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, σημαντική αποδεικνύεται και η υπεραπόδοση του ΧΑ αλλά και ότι παρότι καταγράφεται ένα άνοιγμα των spreads στα κρατικά ομόλογα συνεχίζεται ταυτόχρονα η άνοδος του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI για τον δείκτη MSCI Greece Standard. Να σημειωθεί πως υψηλές πιθανότητες για ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece Standard, διατηρεί η Morgan Stanley, όπως και για τη διαγραφή της Jumbo, προς το εξαμηνιαίο rebalancing το Μάιο.

Από τη μεριά των Βρυξελλών, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα πέτυχε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2021. Για το 2022 η Ελλάδα αναμένεται πλέον ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι υπολογίζονταν το φθινόπωρο (κατά 4,9% έναντι 5,2% προηγούμενης πρόβλεψης), ένας ρυθμός ο οποίος ωστόσο παραμένει ο 4ος υψηλότερος ανά την ΕΕ μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Η σημερινή εικόνα του ΧΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε στο δεύτερο «ημίχρονο» κλείνοντας με άνοδο 0,39% στις 964,05 μονάδες και με τον τζίρο να παραμένει σημαντικά ενισχυμένος στα 98,99 εκατ. ευρώ, με υψηλό όγκο πακέτων.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ παρότι δε πέρασε από χθες στο δείκτη MSCI συνέχισε ανοδικά με ράλι στο 3,02% και στα 3,715 ευρώ. Θετικό γύρισμα και κλείσιμο και στις υπόλοιπες τράπεζες με την ΕΥΡΩΒ στο 1,94% και τα 1,1295 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,92% και τα 1,433 ευρώ και την Πειραιώς στο 1,87% και τα 1,691 ευρώ.

Θετικές κινήσεις σε Jumbo που έφτασε στα 13,73 ευρώ αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, και ηπιότερα σε Τέρνα Ενεργειακή.

Υποχώρησε εκ νέου η μετοχή της Ελλάκτωρ με απώλειες 0,96% στα 1,235 ευρώ ενώ πτωτικά κινήθηκα Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.

Θετικό κλείσιμο σε Aegean που πέρασε πάνω από τα 6 ευρώ και σε ΕΛΠΕ στο 1,07% και τα 6,63 ευρω.

JP Morgan: Πώς επηρεάζει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τη θέση των ελληνικών τραπεζών

Στην πορεία και στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών αλλά και στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) μετατοπίζεται το ενδιαφέρον, μετά την «επιθετική» στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Με το ελληνικό δεκαετές πλέον να κινείται στο 2,5% περίπου, έναντι 0,9% τον Σεπτέμβριο του 2021 η JP Morgan υπολογίζει μια αρνητική επίπτωση της τάξεως των 40 μονάδων βάσης (κατά μέσο όρο) στους δείκτες CET1 των ελληνικών τραπεζών από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως σήμερα, μια δυσάρεστη επίπτωση του τρέχοντος περιβάλλοντος στα επιτόκια. Υψηλότερο αναμένεται να είναι το πλήγμα για τη Eurobank στις 70 μονάδες βάσης και χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα στις 10 μονάδες βάσης (στις 30 μονάδες βάσης για Alpha Bank, στις 50 για Πειραιώς - δεν λαμβάνονται υπόψιν τυχόν μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου).

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή εξάρτηση από την αύξηση των επιτοκίων, αν και τα κατώτατα όρια επιτοκίων που υπάρχουν σήμερα σημαίνουν ότι το όφελος θα γίνει πιο ορατό μετά τις πρώτες αυξήσεις 50-100 μονάδων βάσης. Συνυπολογίζοντας το επιτόκιο των οικονομολόγων μας για το 2022-23, εκτιμούμε 8%-11% αύξηση στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που μπορεί να αντισταθμίσει βιώσιμα τη συνεχιζόμενη κεφαλαιακή πίεση μεσοπρόθεσμα», υπολογίζει η JP Morgan. Έτσι, βάσει των προσδοκιών των οικονομολόγων του αμερικανικού οίκου για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2023, εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος κατά 8% - 11% έως το 2024 στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από τα πρόσθετα έσοδα από τόκους, προσθέτοντας κατά μέσο όρο 70 μονάδες βάσης στα ROTE.

Γραμμή από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κατά τον Ιανουάριο και σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στο 7,3%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% όπως και τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει το 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6% έναντι 5,5% τον Δεκέμβριο και αντί για 5,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider