JP Morgan: Έως και στα 185 δολάρια το brent, αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Έως και στα 185 δολάρια το brent, αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τη Ρωσία
Αυτή τη στιγμή το 66% του ρωσικού πετρελαίου δυσκολεύεται να βρει αγοραστές.

To brent θα μπορούσε να κλείσει τη χρονιά στα 185 δολάρια ανά βαρέλι αν συνεχιστούν τα προβλήματα με το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πρόβλεψη της JPMorgan Chase & Co. την Πέμπτη.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, με το brent να πλησιάζει τα 120 δολάρια, ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις από το ρωσικό πετρέλαιο με φόντο την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει την εισαγωγή «ενέργειας» από τη Ρωσία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις στο «πετρέλαιο».

Σύμφωνα με την αναλύτρια της JP Morgan Natasha Kaneva, αυτή τη στιγμή το 66% του ρωσικού πετρελαίου δυσκολεύεται να βρει αγοραστές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Βραχυπρόθεσμα, η κλίμακα του σοκ στην προσφορά είναι τόσο μεγάλη που οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να φτάσουν και να παραμείνουν στα 120 δολάρια ανά βαρέλι, για μήνες, για να κινητοποιήσουν τη μείωση της ζήτησης, σχολιάζει η αναλύτρια, με την υπόθεση πως θα υπάρξει άμεση επιστροφή των ιρανικού αργού.

«Καθώς οι κυρώσεις αυξάνονται και η ασφάλεια της ενέργειας είναι επείγουσα προτεραιότητα, πιθανότατα θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ενδεχομένως να επηρεάσουν μέχρι και 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», γράφει η Kaneva.

Η τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψη για την τιμή, στα 110 δολάρια / βαρέλι για το brent στο β' τρίμηνο, 100 δολάρια για το γ' τρίμηνο και 90 δολάρια για το δ' τρίμηνο.

Χωρίς την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, η τράπεζα εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν, κατά μέσο όρο, στα 115 δολάρια ανά βαρέλι στο β' τρίμηνο, 105 δολάρια για το γ' τρίμηνο και 95 δολάρια για το δ' τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Μάχη» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη γεωπολιτική σκακιέρα - Πού θα φτάσουν οι τιμές

Οι συζητήσεις για το Ιράν «φρενάρουν» την άνοδο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider