Οι συζητήσεις για το Ιράν «φρενάρουν» την άνοδο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συζητήσεις για το Ιράν «φρενάρουν» την άνοδο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Μετά από αναφορές για πρόοδο στις συζητήσεις της Βιέννης, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη χώρα της Μέσης Ανατολής

Στοπ στη φρενήρη άνοδο των τελευταίων ημερών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να βάζουν οι ενεργειακές τιμές, μετά από αναφορές για πρόοδο στις συζητήσεις της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί, δήλωσε νωρίτερα ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Για το πετρέλαιο, οι τιμές κατά το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) σημείωσαν μικρή πτώση σε σχέση με χθες, αλλά παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα σχετικά με αυτά που ήταν πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, υποχωρούν 0,82% ή 91 σεντ στα 109,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, χάνουν 0,81% ή 1,01 δολάρια στα 111,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο φυσικό αέριο, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρούν 1,19% ενώ τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την Ευρώπη TTF, παράδοσης Απριλίου, στη χρηματιστηριακή αγορά του Άμστερνταμ ενισχύονται 2,34% στα 169,42 ευρώ ανά MWh ενώ την Τετάρτη έκλεισαν στα 165,54 ευρώ ανά MHh.

Όπως έγραφε νωρίτερα το insider.gr, οι παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη προκαλέσει διακοπές στις εξαγωγές ρωσικού αργού, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις επικίνδυνες διαδρομές. Η Goldman εκτιμά ότι οι καθαρές ρωσικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων ανέρχονται επί του παρόντος σε 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με τα 6 εκατομμύρια να διακινούνται μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών. Αυτός ο κίνδυνος προέρχεται από περιορισμούς στην προμήθεια ναυτιλιακών ασφαλίσεων, πιστωτικών επιστολών και πληρωμάτων που δεν επιθυμούν να κατευθυνθούν σε τέτοιες τοποθεσίες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες «σκιώδεις κυρώσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα ελαττώσουν σταδιακά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Ιράν: Μέγιστη παραγωγή πετρελαίου 2 μήνες μετά από μια «πυρηνική» συμφωνία - Επίσκεψη της ΙΑΕΑ το Σάββατο

gazzetta
gazzetta reader insider insider