Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο, πάνω από τα 128 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο, πάνω από τα 128 δολάρια το Brent
Οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, ακόμα και σήμερα. 

Τελευταία ενημέρωση 15:20

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς διατηρούνται οι φόβοι για κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας και εν μέσω πληροφοριών πως οι ΗΠΑ εξετάζουν να προχωρήσουν σε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, ακόμα και σήμερα.

Το Brent ενισχύεται 4,6%, στα 128,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Απριλίου σημειώνουν άνοδο 4,1% στα στα 124,5 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF, παράδοσης Απριλίου, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, υποχωρεί 10,9%, στα 202,37 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, τα futures βενζίνης καταγράφουν κέρδη 2,5% στα 3,6621 δολάρια το γαλόνι, έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ τη Δευτέρα. Το πετρέλαιο θέρμανσης, Απριλίου, επίσης ενισχύεται 7,1% στα 4,1997 δολάρια.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και αποστέλλει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα καθώς και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να προχωρήσουν μόνες τους προς την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μετά τη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου, έχει απορρίψει τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

«Η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου (περίπου) 7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα είναι ένας καίριος λόγος για μια περαιτέρω αναμενόμενη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου... Μέχρι τότε τα 125 έως 130 δολάρια θα είναι ένα εύρος όπου θα υπάρχει ταλάντευση», είπε στο Reuters ο NS Ramaswamy, επικεφαλής commodities στη Ventura Securities.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου τον περασμένο μήνα να σταματήσει το άνοιγμα του αμφιλεγόμενου νέου αγωγού Nord Stream 2.

Εάν αποκλειστούν όλες οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές, οι αναλυτές είπαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας είπε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερα από 300 δολάρια.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider