«Άλμα» 500 μονάδων ο Dow Jones μετά από «άγρια» μεταβλητότητα ελέω Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άλμα» 500 μονάδων ο Dow Jones μετά από «άγρια» μεταβλητότητα ελέω Fed
Μετά από μια συνεδρίαση με πολλά... σκαμπανεβάσματα, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν την Τετάρτη με σημαντικά κέρδη, μία ημέρα όπου κυριάρχησαν οι ανακοινώσεις της Fed για την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, όπου αποφασίστηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από τον Δεκέμβριο του 2018.

Μετά από μια συνεδρίαση με πολλά... σκαμπανεβάσματα, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν την Τετάρτη με σημαντικά κέρδη, μία ημέρα όπου κυριάρχησαν οι ανακοινώσεις της Fed για την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, όπου αποφασίστηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από τον Δεκέμβριο του 2018.

Μετά από μία σύντομη «βουτιά» που διέγραψε τα αρχικά κέρδη, ο βιομηχανικός Dow Jones έκανε rebound κλείνοντας με κέρδη 518 μονάδων ή 1,55% στις 34.063 μονάδες. Στο ίδιο μοτίβο και ο S&P 500 ο οποίος κέρδισε 2,24% ή 95 μονάδες στις 4.358 μονάδες, ενώ ο Nasdaq επίσης «εκτοξεύτηκε» 487 μονάδες ή 3,77% στις 13.436 μονάδες.

Οι αποφάσεις της Fed

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) ενέκρινε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερα από τρία χρόνια, κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης.

Η αύξηση θα φέρει το επιτόκιο στο εύρος 0,25%-0,5%. Η κίνηση θα αντιστοιχηθεί με μια αύξηση του βασικού που θα στείλει άμεσα το κόστος χρηματοδότησης υψηλότερα για πολλές μορφές καταναλωτικού δανεισμού και πίστωσης.

Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η FOMC ενέκρινε επίσης αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος, προσβλέποντας σε ένα επιτόκιο 1,9% μέχρι το τέλος του έτους. Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις αυξήσεις το 2023 και καμία το 2024.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει παράλληλα ισχυρή ανοδική αναθεώρηση για την πορεία του αμερικανικού λιανεμπορίου κατά τον Ιανουάριο.

Έτσι, οι λιανικές πωλήσεις για τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν 0,3% έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,4%. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση 4,9% έναντι ανόδου 3,8% στην αρχική μέτρηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι λιανικές πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, υποχώρησαν 0,4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%.

Χωρίς τις πωλήσεις βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.

Εμπορεύματα

Στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, επηρεασμένες από την μεταβλητότητα στις αγορές που πυροδοτήθηκε από τις ανακοινώσεις της Fed. Ο χρυσός Απρίλιου κινήθηκε υψηλότερα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας, και στην συνέχεια «έπεσε» κάτω από το όριο των 1.900 δολαρίων. Τελικά, έκλεισε στα 1.902,90 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας 20,50 δολάρια ή 1,1%. Σε άλλα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε κατά 45 σεντς, ή 1,8%, στα 24,71 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.008,10 δολάρια η ουγγιά.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να διατηρούνται κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, αφού τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκάλυψαν την πρώτη άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων αργού σε τρεις εβδομάδες και οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση.

Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 1,40 δολάρια ή σχεδόν 1,5%, για να διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο «κλείσιμο» από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones. Το Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 1,89 δολάρια ή 1,9%, στα 98,02 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε σχεδόν 0,4% στα 2,988 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 2,3% στα 3,10 δολάρια το γαλόνι. Όσον αφορά το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 4,748 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μια αύξηση της τάξης του 3,9%.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fed έφερε έντονη μεταβλητότητα στην Wall Street - Άλμα 300 μονάδων για τον DJ

Σε «βαθύ πράσινο» οι δείκτες στην Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Ισχυρή άνοδος στην Wall Street, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider