Γιατί η Jefferies παραμένει «ταύρος» για την Ελλάδα - Ποιες μετοχές ξεχωρίζει και γιατί

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η Jefferies παραμένει «ταύρος» για την Ελλάδα - Ποιες μετοχές ξεχωρίζει και γιατί
Θετικό «σινιάλο» από τη Jefferies για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο. Τα «εύσημα» για την υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων και του δείκτη ανεργίας και κυρίως των νέων. Τι εκτιμά για την εγχώρια αγορά και ποιες μετοχές ξεχωρίζει και γιατί.

Από τη δίνη του αποπληθωρισμού που έπληξε την ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία, στο πρόβλημα του πληθωρισμού (ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο 8,9%) και στην επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι το τοπίο που σκιαγραφεί η Jefferies, σε νέα ανάλυσή της για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, αν και οι εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές κατά τη φετινή χρονιά έχουν υποχωρήσει (3,2%) από την προηγούμενη αίσθηση αισιοδοξίας, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου. Επιπλέον, η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών καταθέσεων (λιανικής) είναι εντυπωσιακή και αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς οικονομία, όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος που διατηρεί τη «bullish» θέση του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ομάδα στρατηγικής υπό τον Sean Darby, αφού η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει από τη βαθιά κρίση του δημοσίου χρέους, γνώρισε εν συνέχεια ένα από τα μεγαλύτερα «σοκ» στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καθώς οι τουριστικές αφίξεις εξανεμίστηκαν – έσοδα από τον τουρισμό περίπου 19% του ΑΕΠ (2019) – πλήττοντας τα έσοδα, ενώ ακολούθησε το ενεργειακό «σοκ» που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο εμπορικό ισοζύγιο, με την Ελλάδα να εισάγει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία (33% τον Ιανουάριο).

Με το δείκτη ενεργειακής εξάρτησης στο 71% περίπου (2017), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν από το 6,9% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2004, στο 15,5% το 2017. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε το εμπορικό ισοζύγιο στο «κόκκινο» ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν περίπου στο 6% στο τέλος του περασμένου έτους.

Παρά τον δεύτερο γύρο επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος στο credit worthiness της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά – στα περισσότερα μέτρα και δείκτες, όπως τα CDS, που έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης, όπως επισημαίνει η Jefferies, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέτει μια ισχυρή εκτίμηση για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3,5% για φέτος που συνδυάζεται με μια αρκετά αισιόδοξη οπτική για τον πληθωρισμό στο 4,5%.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει αυξημένη (113,2 μονάδες) και ο δείκτης μεταποίησης PMI ενισχύεται φτάνοντας τον Μάρτιο στις 54,6 μονάδες, ενώ το ποσοστό ανεργίας (12,8%) έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μειώθηκαν απότομα στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Τα πραγματικά θετικά νέα ωστόσο έρχονται από το ποσοστό ανεργίας των νέων που έχει επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα από το 25% και οδεύει προς τα χαμηλά του 2008, σύμφωνα με τη Jefferies, που αναφέρεται και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και κάθε άλλο παρά τέλειες δεν είναι, μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015 - 2017 με ενοποίηση των κανόνων παροχών και εισφορών, αφαίρεσε αρκετές στρεβλώσεις και μείωσε τον κατακερματισμό και το κόστος.

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου και οι μετοχές που ξεχωρίζει

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με 12μηνο forward P/E (δείκτη τιμής προς κέρδη) στο 10,8x, forward P/B (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία) στο 0,93x, δείκτη forward PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος με την αύξηση των κερδών) στο 0,39x, μερισματική απόδοση στο 3,7% και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, ROE στο 8,9%.

Jefferies

Από τη μεριά ελληνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αγορές του εξωτερικού η Jefferies καλύπτει την Capital Product (NYSE) με σύσταση «buy», την Coca Cola HBC (Χρ. Λονδίνου) με σύσταση «hold», τη Danaos (NYSE) με σύσταση «buy», και τις GasLog Partners (NYSE), Star Bulk (NYSE), Stealthgas (NYSE) και την Tsakos Energy (NYSE) με αντίστοιχες συστάσεις και τη Diana Shipping (NYSE) με σύσταση «hold».

Jefferies

Επιπλέον, το «καλάθι» με τις μετοχές «survivors», όπως τις χαρακτηρίζει η Jefferies, που δημιουργήθηκε μόλις πριν από μια δεκαετία συγκεντρώνει μια εξαιρετική αξία και δεν συσχετίζεται με τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Σε αυτό εντάσσονται οι μετοχές της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil.

Πέραν αυτών ωστόσο, η Jefferies ξεχωρίζει και πέντε επιλογές με την υψηλότερη απόδοση κερδών (forward earnings yield) όπου είναι η Motor Oil, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Mytilineos. Τέλος, επιλέγει και πέντε μετοχές ως προς τις αποδόσεις κεφαλαίου (ROC), οι οποίες είναι ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, τα Πλαστικά Θράκης, η Jumbo και η Autohellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Τι φοβούνται και πώς τοποθετούνται οι διαχειριστές τώρα στις αγορές

Moody's Analytics: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία - «Τρομάζει» ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider