Βαριές απώλειες άνω του 6% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο - Στο -9,53% οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριές απώλειες άνω του 6% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο - Στο -9,53% οι τράπεζες
Βίαιη επιστροφή χαμηλότερα από τις 870 μονάδες για το ΧΑ εντός μιας εβδομάδας.

Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην στις αγορές και πλέον οι αρκούδες αρχίζουν να λαμβάνουν τα ηνία πιο αποφασιστικά, με τα sell off να διαδέχονται το ένα το άλλο...

Στα όποια σύντομα και βραχύβια ράλι ακολουθούν αρκετά βίαιες ρευστοποιήσεις...φέρνοντας στο προσκήνιο ακριβώς αυτό που είχα επισημάνει το insider.gr για ακραία short squeezes και sell the rallies.

Έτσι και χθες στη Wall Street σβήστηκε άμεσα το ράλι της Τετάρτης, σε μια χθεσινή συνεδρίαση όπου βγήκαν τα όπλα από τους πωλητές. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται και σήμερα...Μεγάλος χαμένος ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος απώλεσε την Πέμπτη 647 μονάδες ή 4,99% της αξίας του για να κλείσει στις 12.317 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών δέχτηκαν πιέσεις με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να διολισθαίνει επικίνδυνα όπως και της Microsoft και της Apple 5,6%, με τη βαρύτητα της τελευταίας να είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βρίσκεται και στους τρεις δείκτες.

Οι αγορές έδειξαν να μη πείθοντας από το story του πρόεδρου της Fed πως δε θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις (παίζονταν το σενάριο αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης) διαφυλάσσοντας την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Πλέον, οι traders θεωρούν ότι η Fed απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε «περιστέρι», έχει αφήσει τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο και είναι έτοιμη να επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μέσω μια σειράς αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο ρυθμός λοιπόν που δίνει η «μητέρα των αγορών» περνάει σε όλες τις αγορές παγκοσμίως και φυσικά και στο ΧΑ.

Στα εγχώριου ενδιαφέροντος οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο deal μεταξύ της μιας πλευράς της Ελλάκτωρ (Μπάκου-Καϋμενάκη) με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil κ.α), έναντι τιμήματος που ίσως ανέλθει στα επίπεδα των 180-190 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά το 30,1% της Ελλάκτωρ.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν και οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, ανακοινώνοντας και επίσημα την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ.

«H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο deal, μετοχικής συμφωνίας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, αλλά και να «ανακατέψει την τράπουλα» στον ευρύτερο τομέα των υποδομών συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α., ενώ μπαίνει τέλος στη μετοχική διαμάχη μεταξύ Reggeborgh-εφοπλιστών που «κρατάει» από τις αρχές του 2021 και έγινε σίριαλ με πολλά και έντονα «επεισόδια».

Επίσης η αγορά εξέτασε και τα νέα μετρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αναλυτικά, για μία «νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% - 80% των αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», μίλησε Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης από την ενεργειακή κρίση. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 εκ των οποίων 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανέφερε πως «αυτή η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας όπως αυτές υποβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Με αυτές οι παρεμβάσεις «που εξαντλούν με τα σημερινά δεδομένα το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μία φορά ότι παρεμβαίνει γενναία και δίκαια, ενισχύει και εμπλουτίζει διαρκώς τις πολιτικές της, απαντώντας στις εύλογες αγωνίες και αβεβαιότητας της κοινωνίας» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Έτσι, στα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο ακολούθησε το ρυθμό των ξένων και της Wall διολισθαίνοντας κατά 2,04% στις 866,75 μονάδες, με τον τζίρο στα 112,7 εκατ. ευρώ, αρκετά υψηλός σε πτώση που δείχνει δείγματα ξεφορτώματος. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 2,76% στις 2.090,96 μονάδες και ο τραπεζικός βούλιαξε κατά 4,51% στις 583,30 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ σημείωσε απώλειες 6,04%, ο FTSE 25 6,51% και ο τραπεζικός 9,53%.

Στις τράπεζες στράφηκαν οι πωλητές αλλά και σε επιμέρους μετοχές που είχαν υπεραποδώσει ή είχαν καταγράψει μια αξιόλογη ανοδική πορεία.

Έτσι, η ΕΤΕ σημείωσε πτώση 5,05% στα 3,331 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 4,57% στα 0,918 ευρώ, η Alpha Bank με υψηλό όγκο (14,69 εκατ. τεμάχια) διολίσθησε κατά 4,28% στα 0,996 ευρώ και η Πειραιώς κατά 3,79% στα 1,269 ευρώ.

Μεγάλης ένταση ρευστοποιήσεις σε Μυτιληναίος και Titan με την πρώτη να υποχωρεί κατά 4,72% στα 16,36 ευρώ και τη δευτέρη κατά 4,16% στα 12,44 ευρώ. Επίσης σε νέα χαμηλά προσγειώθηκε η ΔΕΗ στο -3,31% και στα 6,855 ευρώ.

Στο κόκκινο επίσης Viohalco (-3,98%), EEE (-4,22%), ΟΠΑΠ (-2,59%), Aegean (-2,8%), ΕΛΠΕ (-2,91%).

Άμυνες βγήκαν σε Jumbo, ΟΤΕ στις οποίες υπήρξε ένα ήπιο bid με την πρώτη να ενισχύεται κατά 0,14% στα 14,69 ευρώ και τη δεύτερη κατά 0,54% στα 17,70 ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος αποστροφής προς το ρίσκο είναι πως 103 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο μόλις 9 με θετικό και 51 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «οι πωλητές επέστρεψαν με ένταση τον Μάιο υπενθυμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα διατηρούν ψηλά το ρίσκο στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.

Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού.

Ακόμα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες ή η φημολογία γύρω από αυτές φαίνεται να πέρασε στο παρασκήνιο καθώς η διάρκεια των επιπτώσεων έχει πλέον προβληματίσει ως προς την δυνατότητα των εταιριών να απορροφήσουν το κόστος παραμένοντας ικανοποιητικά κερδοφόρες.

Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα καθώς η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό και δη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες. Στην εβδομάδα που ξεκινάει εντοπίζονται δύο κομβικές ημερομηνίες: Την Δευτέρα 9 Μαΐου η Κίνα θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα αφορούν και το τοπικό χρηματιστήριο».

«Την ίδια ημέρα το διεθνές ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Ρωσία καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία περιέχει ισχυρούς συμβολισμούς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η δεύτερη ημερομηνία σημαντικού ειδικού βάρους για τις αγορές είναι η προσεχή Τετάρτη 11 Μαΐου όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 8,1% και 8,9% αντίστοιχα ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο δομικό κομμάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που πιθανόν να αποτελεί και την βασική ανάγνωση της ανακοίνωσης των δεικτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μπήκε σε περιπέτειες αφού έχασε την σημαντική στήριξη τιμών στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών. Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών. Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον όμιλο Βαρδινογιάννη, με 182 εκατ. ευρώ, οι μετοχές των Μπάκου-Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider