Νέο αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο - «Πουλάνε την αντίδραση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο - «Πουλάνε την αντίδραση»
Ράλι άνω του 14% καταγράφει η Ελλάκτωρ μετά το ντιλ, κρατώντας τα προσχήματα.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Το κλίμα έχει χαλάσει στις διεθνείς αγορές καθώς οι κεντρικές τράπεζες με πρώτη τη Fed είναι αναγκασμένες να κινηθούν πλέον αρκετά επιθετικά ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιπλέον, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να δείχνουν «τα δόντια τους», ο πόλεμος στο ενεργειακό τοπίο συνεχίζεται και το σκηνικό φρίκης στην Ουκρανία παραμένει. Σε αυτό το περιβάλλον στο οποίο επηρεάζονται όλοι λιγότερο ή περισσότερο, οι μετοχές εισέρχονται σε μια bear market με τη μεταβλητότητα να είναι το σήμα κατατεθέν.

Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «οι πωλητές επέστρεψαν με ένταση τον Μάιο υπενθυμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα διατηρούν ψηλά το ρίσκο στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού.

Στην εβδομάδα που ξεκινάει εντοπίζονται δύο κομβικές ημερομηνίες: Την Δευτέρα 9 Μαΐου η Κίνα θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα αφορούν και το τοπικό χρηματιστήριο».

Την ίδια ημέρα το διεθνές ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Ρωσία καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία περιέχει ισχυρούς συμβολισμούς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η δεύτερη ημερομηνία σημαντικού ειδικού βάρους για τις αγορές είναι η προσεχή Τετάρτη 11 Μαΐου όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 8,1% και 8,9% αντίστοιχα ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο δομικό κομμάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που πιθανόν να αποτελεί και την βασική ανάγνωση της ανακοίνωσης των δεικτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μπήκε σε περιπέτειες αφού έχασε την σημαντική στήριξη τιμών στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών. Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών. Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, η εγχώρια αγορά μετά το ισχυρό εβδομαδιαίο sell off και ενώ έβγαλε μια ήπια αντίδραση στο πρώτο ημίχρονο γύρισε αρνητικά εν συνεχεία πουλώντας την αντίδραση, κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις το insider.gr. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά 0,77% στις 860 μονάδες με τον τζίρο στα 28,9 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,71% και ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,54%.

Στις τράπεζες, πραγματοποιείται εκ νέου αρνητικό γύρισμα, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κλείνουν θέσεις και να κατοχυρώνουν κέρδη στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Έτσι, η Eurobank υποχωρεί κατά 1,81% στα 0,9014 ευρώ, η Πειραιώς κατά 1,22% στα 1,253 ευρώ, η Alpha Bank κατά 0,10% και η ΕΤΕ που διαφοροποιείται με άνοδο 0,9% στα 3,361 ευρώ.

Από την αντίπερα όχθη ράλι 14,15% καταγράφει η Ελλάκτωρ στα 1,694 ευρώ μετά το ντιλ με τη Motor Oil. Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» & «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» από σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή.

Θετικά κινείται επίσης ο ΟΤΕ στο 0,85% και στα 17,85 ευρώ, με την αγορά να αναμένει θετικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, ενώ πάνω από τα 17 ευρώ (17,28 ευρώ) βρίσκεται η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 1,05%.

Μαζεύει τις βαριές απώλειες η ΜΟΗ και έτσι από -3,81% κινείται στο -1,94% ενώ βαρίδι αποδεικνύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΕΕ, Quest και Jumbo.

Κάτω από τα 7 ευρώ πέρασε η ΔΕΗ με νέα πτώση 1,09% στα 6,78 ευρώ, ενώ κλείσιμο θέσεων παρατηρείται στο Μυτιληναίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider