Ευρωαγορές: Περιορίζονται οι απώλειες στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης - «Βουτιά» 3% στο Χονγκ Κονγκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Περιορίζονται οι απώλειες στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης - «Βουτιά» 3% στο Χονγκ Κονγκ
Στα χρηματιστήρια της Γαλλίας και της Γερμανίας η ισχυρότερη πτώση. «Καθίζηση» για τις τεχνολογικές μετοχές της Κίνας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:31

Πτώση σημειώνουν για την αρχή της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «μαζεύοντας» ωστόσο τις μεγαλύτερες απώλειες που σημείωναν στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των προβληματισμών για τα ενεργειακά βρίσκεται η διακοπή παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με τη Μόσχα να κλείνει από σήμερα και για 10 μέρες τον αγωγό για εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, δεδομένων των οξυμένων σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζονται ανησυχίες για το ότι οι ροές μπορεί να μην επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ή να μην σταματήσουν εντελώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg «βλέπουν» το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη στο 45%, εν μέσω των φόβων για την παροχή του ρωσικού αερίου στην ΕΕ.

Στα του πληθωρισμού, οι αναλυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά σε υψηλό 41 ετών, στο 8,6%, οδηγώντας την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) σε μεγάλες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της, κίνηση που αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εντείνει τα σενάρια για ύφεση στις ΗΠΑ.

Στις πολιτικές εξελίξεις, αναμένονται τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της επερχόμενης αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος (Τόρις) και την πρωθυπουργία της χώρας. Ο ίδιος ο Τζόνσον κράτα «κλειστά χαρτιά» για το ποιον προτιμά για διάδοχο του, την ώρα που αυξάνονται οι υποψηφιότητες για τον αντικαταστάτη του.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,28% στις 415,95 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,58% στις 3.487 μονάδες.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 διολισθαίνει 0,30% στις 7.177 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,75% στις 12.917 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,57% στις 5.998 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,16% στις 21.739 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,07% στις 8.095 μονάδες.

Άνω του 3% η πτώση στο Χονγκ Κονγκ

Πτώση που ξεπερνά το 3% καταγράφει ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την ανακοίνωση ​​ότι η Κίνα επέβαλε πρόστιμα στις εταιρείες τεχνολογίας Tencent και Alibaba.

Η Κίνα επέβαλε πρόστιμα σε αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών Alibaba και Tencent, για μη συμμόρφωση με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Οι μετοχές της Alibaba και της Tencent στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν «βουτιά» 6,45% και 3,18% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι μετοχές των καζίνο στο Χονγκ Κονγκ, καθώς σχεδόν όλες οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Μακάο θα κλείσουν για μια εβδομάδα σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19. Την ίδια ώρα, στην Κίνα, οι ανησυχίες για την Covid αυξάνονται στην Κίνα, καθώς η Σαγκάη φέρεται να ανακάλυψε μια νέα μετάλλαξη της Όμικρον.

Επίσης στην Κίνα, ο πληθωρισμός παραγωγού αυξήθηκε στο 6,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ελαφρώς υψηλότερα από το 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αλλά χαμηλότερα από το 6,4% του Μαΐου. Ο πληθωρισμός καταναλωτή ενισχύθηκε στο 2,5% σε σχέση με πέρυσι, επίσης ελαφρώς υψηλότερα από το 2,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,27%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 1,85%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία αυξήθηκε 1,11%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,44% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -1,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός στην Κίνα: Καινούργια υποπαραλλαγή της Όμικρον στη Σαγκάη - Lockdown στο Μακάο

gazzetta
gazzetta reader insider insider