Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Wall Street - Στο επίκεντρο η ανησυχία για τα επιτόκια της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Wall Street - Στο επίκεντρο η ανησυχία για τα επιτόκια της Fed
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Μεγάλη πτώση για τις μεγάλες τράπεζες, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου.

Η νευρικότητα επικράτησε στην Wall Street για την Πέμπτη, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο μπόρεσε να περιορίσει τις μεγαλύτερες απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, ενώ οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,46% ή 142,62 μονάδες στις 30.630 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,31% ή 11,88 μονάδες στις 3.789 μονάδες, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη μέρα απωλειών.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά 0,03% ή 3,6 μονάδες στις 11.251 μονάδες.

Απώλειες για τις τράπεζες

Πτώση άνω του 3% σημείωσε η μετοχή της JP Morgan, μετά από τα αποτελέσματα β' τριμήνου που ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με κέρδη ανά μετοχή στα 2,76 δολάρια ενώ η Refinitiv ανέμενε 2,88 δολάρια ανά μετοχή.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Morgan Stanley καθώς ο αμερικανικός κολοσσός κατέγραψε σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β' τριμήνου για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Η ανησυχία για την Fed

Τα... απόνερα από τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτέλεσαν και σήμερα πηγή προβληματισμού για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σχετικά με το πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Οι αγορές εκτιμούν πως η Fed θα συνεχίσει με την επιθετική αύξηση των βασικών επιτοκίων της για να περιορίσει τον πληθωρισμό, με ρυθμό που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από την αύξηση 75 μονάδων βάσης στην οποία προχώρησε η τράπεζα τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, Κρίστοφερ Ουόλερ, είπε πως τα στοιχεία της οικονομίας «με κάνουν να πιστεύω πως θα χρειαστεί μια αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από αυτή του Ιουνίου, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί όσο γρήγορα θέλαμε».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ύφεσης από τις πολιτικές της Fed, ο Ουόλερ είπε πως μπορεί να επιτευχθεί μια «ομαλή προσγείωση» στην οικονομία χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ύφεση σε αυτή.

Σημειώνεται πως εάν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, θα είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι α

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να επηρεάζεται αρνητικά από το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Αυγούστου, έχασα 0,5% ή 52 σεντ στα 95.78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2021 έκλεισαν την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να «πληρώνει» τη νέα άνοδο του δολαρίου.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.705,8 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 1,7% ή 29,7 δολαρίων/ουγγιά.

Μάκρο

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 244.000, αυξημένες κατά 9.000 σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 1,33 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου.

Εξάλλου, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκαν 11,3% για τον Ιούνιο από αύξηση 10,9% που είχαν σημειώσει τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα πτώση στις ευρωαγορές - Απώλειες άνω του 3% στην Ιταλία ελέω Ντράγκι

Οι τράπεζες έφεραν την απώλεια των 800 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Το ευρώ και πάλι κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο - Σε χαμηλά σχεδόν 20 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider