Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα και πριν από τα επιτόκια της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα και πριν από τα επιτόκια της Fed
Στο χρηματιστήριο της Ιταλίας η μεγαλύτερη άνοδος για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή των ανακοινώσεων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ύφεση και επιτόκια

Οι αγορές κάνουν «ταμείο» για το κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τα μεγέθη των επιχειρήσεων, την ώρα που αυξάνοντα οι εκτιμήσεις για την εμφάνιση ύφεσης στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, με την JP Morgan να αναμένει ύφεση για το δ' τρίμηνο του 2022 και το α' τρίμηνο του 2023.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτίμησε σήμερα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η ύφεση αυτή θα διαρκέσει έως τα τέλη του έτους, προέβλεψαν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn. Ο οίκος βλέπει συγκεκριμένα συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο και 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Fed για την 4η αύξηση των βασικών επιτοκίων της εντός του 2022, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντάθηκαν την Τρίτη μετά τα κακά μαντάτα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2022 και το 2023, επικαλούμενο το πιο ζοφερό και πιο αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό outlook.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,47% στις 428,12 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,93% στις 3.608 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,60% στις 7.349 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,53% στις 13.166 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 0,75% στις 6.257 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,49% στις 21.476 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,61% στις 8.118 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη του ινστιτούρου GfK.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -30,6 μονάδες έναντι των -27,7 μονάδων του Ιουλίου, που ήταν το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Credit Suisse αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της και ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα ανάκαμψης μόλις εννέα μήνες μετά το τελευταίο, καθώς φαίνεται να επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος της επενδυτικής της μονάδας εν μέσω των διογκούμενων ζημιών.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, με άνοδο 51% στα καθαρά κέρδη έκλεισε το β' τρίμηνο για την Deutsche Bank, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν. Ωστόσο, η τράπεζα εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη για τις προοπτικές της μονάδας στο σύνολο του έτους και προειδοποίησε για το οικονομικό outlook.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης του 2022 προχώρησε η Adidas, με την εταιρεία ρουχισμού να αναφέρει πως τα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα επιβαρύνουν τις πωλήσεις στην ασιατική χώρα.

Αυξημένα κέρδη και έσοδα εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο η Mercedes-Benz Group χάρη στην ισχυρή ζήτηση, την τιμολόγηση και τη μίξη μοντέλων, με την αυτοκινητοβιομηχανία να αναβαθμίζει ορισμένους από τους στόχους της στο σύνολο της χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Αύξηση 51% στα κέρδη τριμήνου χάρη στην επενδυτική τραπεζική

gazzetta
gazzetta reader insider insider