Σε μερική υποβάθμιση της τιμής στόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, διατηρώντας ωστόσο την εποικοδομητική της στάση για την πορεία της εγχώριας αγοράς, κάτι που αποτυπώνεται και από τα υψηλά περιθώρια ανόδου.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.025 μονάδες από 1.175 μονάδες που ανέμενε τον Μάρτιο, με την αγορά να βρίσκεται στις 846,94 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 21,02% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 7,7x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (10,1x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 20% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Από την άλλη, το consensus των αναλυτών αναμένει ελαφρώς χαμηλότερη άνοδο της τάξεως του 18% (από τις υψηλότερες εκτιμήσεις μετά την αγορά της Αιγύπτου, της Κολομβίας και της Πολωνίας), με τη μερισματική απόδοση να εκτιμάται στο 2%.
Ευρύτερα, ο αμερικανικός οίκος μετριάζει επίσης την εκτίμησή του για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) στις 1.200 μονάδες από 1.350 και 1.400 προηγουμένως, επισημαίνοντας ωστόσο τη σημαντική διασπορά εντός του δείκτη. Όπως επισημαίνει μέσω των στόχων που θέτει υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης στην Κίνα, στην περιοχή CE3 (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία), MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και στην Ελλάδα, με χαμηλές προσδοκίες για το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Περού).
Για τον S&P 500, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως θα φτάσει στις 4.500 μονάδες, με τον δείκτη P/E να διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στο 17,7x και με το consensus να αναμένει ενίσχυση των EPS κατά 8% φέτος, ενώ για τον Stoxx 600 θέτει στόχο στις 470 μονάδες, με τον δείκτη P/E στο 12x και στόχο στο 12,1x.