Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που φαίνεται πως συνέρχονται από την προχθεσινή κατάρρευση της Wall Street.

Τελευταία ενημέρωση 12:53

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Πέμπτη οι ευρωαγορές βρίσκοντας σταδιακά τον βηματισμό τους μετά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η διατήρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν «πρασινίσει» με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 0,24% στις 418 μονάδες και τον Euro Stoxx 50 να σημειώνει κέρδη 0,10% στις 3.568 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχει θετικές επιδόσεις 0,39% στις 13.078 μονάδες , ενώ ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώνεται κατά 0,10% στις 6.221 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κερδίζει 0,69% στις 8.111 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στις 7.318 μονάδες με κέρδη 0,56%.

Τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,55% στις 22.534 μονάδες. Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper κατέγραψε απώλειες μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι το Βερολίνο εξετάζει την εθνικοποίησή του, ενώ στον αντίποδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τεχνολογική εταιρεία Oxford Nanopore
σημείωσε άνοδο 6,5% αφού ανέφερε διπλασιασμό των εσόδων της στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Την Πέμπτη, τα μάτια των επενδυτών θα στραφούν στη Γαλλία καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας επρόκειτο να συνεδριάσει για τη νομισματική της πολιτική, αλλά ανέβαλε τη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη αναβάθμιση του Ethereum, γνωστή και ως «Merge» τέθηκε σε ισχύ, όπως έκανε γνωστό σήμερα ένας από τους συνιδρυτές του, ο Vitalik Buterin.

Η «Σύγκλιση» (The Merge), όπως είναι ευρύτερα γνωστή η σημερινή συγκυρία, αναμένεται να καταστήσει το Ethereum πολύ περισσότερο ενεργειακή αυτόνομο, με ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγω έως και κατά 99,9%, που πρακτικά σημαίνει πως το blockchain θα καταστεί εκθετικά ταχύτερο.

H τιμή του Ether υπερπενταπλασιάστηκε το 2021, ενώ στις σημερινές συναλλαγές, το Ethereum ενισχύεται 1,2%, στα 1.630 δολάρια.

Μάκρο

Πάντως, δυσάρεστα είναι τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν εμπορικό έλλειμα ύψους 34 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών της ευρωζώνης (η διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών) διαμορφώθηκε σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ (33,9 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 20,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανέφερε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Το έλλειμμα προήλθε από την άνοδο των εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση στα 269,5 δισ. ευρώ, παρόλο που και οι εξαγωγές αυξήθηκαν αλλά με βραδύτερο ρυθμό 13,3%, στα 235,5 δισ. ευρώ.

Συγκεντρωτικά, έως τον Ιούλιο του 2022, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 177,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 121,3 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2021.

Οι πληρωμές για εισαγωγές ενέργειας ήταν που «τίναξαν την μπάνκα» καθώς εκτοξεύθηκαν σε 352,4 δισ. ευρώ τους πρώτους επτά μήνες του έτους σε σύγκριση με τα 128,7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Επιχειρηματικά νέα

Η Shell αποκτά νέο CEO μετά από σχεδόν μία δεκαετία και δεν είναι άλλος από τον Wael Sawan, επικεφαλής για το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ που διαδέχεται τον Ben van Beurden.

Ο Sawan θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου ενώ ο van Beurden θα συνεχίσει να εργάζεται ως σύμβουλος στο ΔΣ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Θα είμαστε πειθαρχημένοι και επικεντρωμένοι σε όσα μετράνε, καθώς συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας για να προσφέρουμε την αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρότερη ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος», υπογράμμισε ο Sawan στην πρώτη του δήλωση μετά την αναβάθμισή του.

Επίσης, η εταιρία λιανικής ενδυμάτων H&M κατέγραψε μικρότερη των εκτιμήσεων άνοδο στις πωλήσεις το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου.

Οι καθαρές πωλήσεις της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης ειδών ρουχισμού παγκοσμίως, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 3% από πέρυσι στα 57,5 δισεκατομμύρια κορόνες (5,36 δισ. δολ) με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv να είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο αύξηση 5% στις 58,6 δισεκατομμύρια κορόνες.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% εξαιρουμένων των συναλλαγματικών μεταβολών τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο.

Ασία

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και στα οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε μικρά κέρδη 0,21% στις 27.875,91 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε με μικρά κέρδη 0,37% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai έχασε 1,2% στις 3.198 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,2%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Νέες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για μείωση των τιμών – Συνδρομή της Ελλάδας στο σχέδιο για γενικό πλαφόν

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's αναμένει η Citi

Οι νέες τιμές στα καύσιμα κίνησης μετά από τη λήξη της επιδότησης - Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο

gazzetta
gazzetta reader insider insider