«Γλυτώνει» την 5η σερί ημέρα απωλειών η Wall Street- «Γύρισαν» οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γλυτώνει» την 5η σερί ημέρα απωλειών η Wall Street- «Γύρισαν» οι δείκτες
Στο «πράσινο» και οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street που «γύρισαν» με τον Dow Jones να ηγείται των κερδών.

Τελευταία ενημέρωση 21:34

H Wall Street φαίνεται πως θα αποφύγει με την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που τροποποίησε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων (Yield Curve Control) επιτρέποντας στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω, με στόχο να ανακουφίσει μερικώς από το κόστος της παρατεταμένης νομισματικής στήριξης.

Μπορεί το αρχικά αρνητικό κλίμα να αντιστράφηκε και οι δείκτες να «γύρισαν» όμως οι αμερικανικές μετοχές βαδίζουν ολοταχώς να κλείσουν το μήνα και το έτος στο «κόκκινο» με τις ελπίδες των επενδυτών για ένα χριστουγεννιάτικο ράλι να εξανεμίζονται ταχύτατα.

«Δεν δεν θα έρθει ο Άγιος Βασίλης. Mην ελπίζετε», εκτιμά ο Λιούις Ναβελιέρ, ιδρυτής της αναπτυξιακής επενδυτικής εταιρείας Navellier & Associates. «Όλα τα άσχημα και δεδομένα παραμένουν. Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν άλλες κινήσεις από την Fed μέχρι τον Φεβρουάριο το νωρίτερο. Σίγουρα δεν θα ανακτήσουμε τις ήττες της περασμένης εβδομάδας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ενισχύεται 0,52% στις 32.928 μονάδες
  • Ο S&P 500 κερδίζει 0,34% στις 3.830 μονάδες
  • Ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,17% στις 10.564 μονάδες

Οι φόβοι ότι η Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση ταλανίζει τους επενδυτές καθώς αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης ενώ τον «χορό» των επιτοκιακών ανόδων ακολούθησαν και άλλες κεντρικές τράπεζες, εντείνοντας τις πιέσεις όπως η ΕΚΤ.

«Πάνω από το 90% των κεντρικών τραπεζών αύξησαν τα επιτόκια φέτος, σε μία παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια άνευ προηγουμένου», σημειώνει ο Λόρενς Γκίλουμ, υπεύθυνος στρατηγικής της LPL Financial. «Τα καλά νέα; Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτών των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, μειώνοντας τον αντίθετο άνεμο που είδαμε να φυσά στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος» πρόσθεσε.

Μάκρο

Μικρή μείωση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η ραγδαία πτώση των οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη δανεισμού έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση για σπίτια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν κάμψη 0,5% και διαμορφώθηκαν στα 1,43 εκατ., ενώ οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν κατά 11,2% στις 1,34 εκατ. μονάδες σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,4 εκατ. ενάρξεις κατοικιών και 1,48 εκατ. οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκόπηση του Bloomberg.

Επιχειρηματικά νέα

Η αμερικανική εταιρία Honeywell International Inc ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για τον αστικό διακανονισμό ερευνών που σχετίζονται με τη διαφθορά τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βραζιλία. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και η Επιτροπή Εποπτείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών στις ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσαν ξεχωριστά τα συμπεράσματα παράλληλων ερευνών σχετικά με ποσά δωροδοκίας που πλήρωσε η Honeywell μεταξύ του 2010 και του 2014 σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βραζιλίας Petrobras προκειμένου να εξασφαλίσει επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Οι κατηγορίες της SEC σχετίζονται επίσης με πληρωμές που έκανε το υποκατάστημα της Honeywell στο Βέλγιο σε έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης της Αλγερίας το 2011. Στα ποσά αυτά δωροδοκίας είχε εμπλοκή η εταιρία πετρελαϊκών συμβούλων Unaoil με έδρα το Μονακό, η οποία είχε προηγουμένως κατηγορηθεί από παγκόσμιες αρχές για ένα πρόγραμμα δωροδοκίας διάρκειας 17 ετών σε αξιωματούχους από εννέα χώρες. Ο Ντάριους Αντάμτσικ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Honeywell δήλωσε ότι η εταιρία είναι «ευχαριστημένη» που αφήνει πίσω της το ζήτημα αυτό και σημείωσε ότι έχει ληφθεί υπόψη από τις αρχές η συνεργασία της. Περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβάλει η Honeywell θα καταβληθεί για αστικές και ποινικές ποινές στις ΗΠΑ.

Οι πολιτειακές υπηρεσίες στη Λουζιάνα και στη Δυτική Βιρτζίνια έγιναν οι τελευταίες που απαγόρευσαν τη χρήση της δημοφιλούς εφαρμογής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις συσκευές που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από ανησυχίες ότι η Κίνα είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αυτή για την παρακολούθηση Αμερικανών, αλλά και λόγω της επιβολής λογοκρισίας στο περιεχόμενο των αναρτήσεων. 19 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν μέχρι σήμερα εμποδίσει τουλάχιστον μερικώς την πρόσβαση στο TikTok μέσω κυβερνητικών υπολογιστών. Η αναφερόμενη εφαρμογή είναι ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance Ltd που έχει την έδρα της στο Πεκίνο και το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών επιβλήθηκε κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς αποτιμά το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι κίνδυνοι

Ζήτηση-ρεκόρ για τα ελβετικά ρολόγια κυρίως από ΗΠΑ και Κατάρ

ΗΠΑ: Παραμένει σε ισχύ από το Ανώτατο Δικαστήριο το μέτρο Τραμπ για απελάσεις μεταναστών και προσφύγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider