Ευρωαγορές: «Χτίζουν» στα χθεσινά κέρδη παρακολουθώντας τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Χτίζουν» στα χθεσινά κέρδη παρακολουθώντας τον πληθωρισμό
Ήπια άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

(upd 12:08) Μικρή άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,49% στις 452,90 μονάδες, με θετικό πρωταγωνιστή τις μετοχές του κλάδου υγείας.

Οι ανά τον κόσμο επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αναζητώντας ενδείξεις για το πόσο μακριά θα φτάσει η συφικτική νομισματική πολιτική των τραπεζών. Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ήταν ανάλογος των εκτιμήσεων των αναλυτών με άνοδο των τιμών κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, αλλά κατά 6,5% σε ετήσια βάση.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,39% στις 15.118 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,66% στις 7.022 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,53% και τις 7.835 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,37% στις 25.833 μονάδες, ενώ κέρδη 0,92% στις 8.910 μονάδες «γράφει» ο ισπανικός IBEX 35.

Στα μάκρο της ημέρας, αναπάντεχη ανάπτυξη σημειώθηκε στην βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο, ένα «σημάδι» πως η χώρα μπορεί να ξεπεράσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο την κρίση στο κόστος ζωής των πολιτών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Οκτώβριο.

Η γερμανική οικονομία έχασε μέρος της δυναμικής της το 2022 καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πληθωρισμό που όμοιό του δεν είχε δει εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,9% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Στη γειτονική Γαλλία, ο πληθωρισμός «έκοψε ρυθμό» στο 6,7% τον Δεκέμβριο, από 7,1% τον Νοέμβριο, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Στην Ισπανία, αύξηση 5,7% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή το 2022, αν και η μέτρηση ήταν λίγο χαμηλότερα από το προκαταρκτικό 5,8% που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Στο 5,7% ο αναθεωρημένος πληθωρισμός του 2022

Βρετανία: Αναπάντεχη αύξηση στο ΑΕΠ Νοεμβρίου - Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης

Ρεύμα: Κλείδωσε η φόρμουλα φορολόγησης των προμηθευτών – «Ενεργοποιείται» το μέτρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider