Εβδομαδιαία άνοδος σχεδόν 9% για το πετρέλαιο με «γκάζι» από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία άνοδος σχεδόν 9% για το πετρέλαιο με «γκάζι» από τη Ρωσία
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε τόσο την Παρασκευή όσο και σε επίπεδο εβδομάδας ο «μαύρος χρυσός».

Το πετρέλαιο σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο, βρίσκοντας υποστήριξη από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, αφού η Δύση εφάρμοσε πλαφόν στις τιμές για το αργό και τα ενεργειακά προϊόντα της.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάτριο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, σε απάντηση στο πλαφόν στις τιμές που επέβαλε η Δύση.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός του πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης» δήλωσε ο Νόβακ. «Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων» επεσήμανε.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 2,1%, φθάνοντας στα 79,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, οι τιμές για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα σημείωσαν άλμα 8,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό Brent παράδοσης Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ανέβηκε 2,2%, στα 86,39 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με τις τιμές να σημειώνουν εβδομαδιαία άνοδο 8,1%. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 2,3% στα 2,5037 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας 7,9% υψηλότερα για την εβδομάδα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου κέρδισε σχεδόν 1,8% στα 2,8646 δολάρια το γαλόνι — για εβδομαδιαία άνοδο 4,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε 3,5% στα 2,514 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, κερδίζοντας 4,3% για την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι αναλυτές παρατηρούν ότι η ημερήσια ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώνεται ήδη το 2023, όπως υπογραμμίζει η Ρεμπέκα Μπάμπιν, στην CIBC Private Wealth US.

«Το κλειδί για να ξεφύγει το αργό από το τρέχον εύρος συναλλαγών του είναι η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Elpedison: Εντός τριμήνου το επενδυτικό «πράσινο» φως για τη νέα μονάδα αερίου στη Θεσσαλονίκη

Ευρώπη: Πώς θα κερδίσει το «στοίχημα» της ενεργειακής επάρκειας για τον επόμενο χειμώνα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider