Χρηματιστήριο: Πώς οι αγοραστές έσβησαν τις χθεσινές απώλειες - Ισχυρά κέρδη σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πώς οι αγοραστές έσβησαν τις χθεσινές απώλειες - Ισχυρά κέρδη σε τράπεζες
Ισχυρή άνοδος μετά τη διόρθωση. Ράλι για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - τράπεζες - Jumbo. Τοποθετήσεις σε ΔΕΗ, αντίθετη πορεία για τον ΟΤΕ.

Όπως μάλλον αναμένονταν εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, καθώς η χθεσινή διόρθωση καλύφθηκε άμεσα από τους αγοραστές που την περίμεναν για να επιβιβαστούν στο ανοδικό «άρμα» του Χρηματιστηρίου.

Από την άλλη, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα προβληματικό και επίφοβο με αιχμή τη Wall Street, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για ένα νέο ισχυρό sell off. Συνεπώς μπορεί από τη μία το ΧΑ να έχει αυτονομηθεί αλλά αν οι «αρκούδες» των ΗΠΑ αρχίζουν να δείχνουν εκ νέου τις διαθέσεις τους σίγουρα θα προκαλέσουν νευρικότητα και φόβο και στην εγχώρια αγορά.

Από την άλλη, συνεχίζει να προβληματίζει η τάση σε μια περίοδο διορθωτικών κινήσεων (όπως η χθεσινή συνεδρίαση) να μην υπάρχουν αντίβαρα στην αγορά και να πυροδοτείται άμεσα ένα βίαιο κλείδωμα κερδών.

Παράλληλα, το ΧΑ πάει ολοταχώς για το 10x10 σε ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα μετά και τη σημερινή άνοδο, ενώ αναμένονται ήπιες κινήσεις με πρώτο στόχο μια ήπια διασφάλιση κερδών στις επόμενες δύο συνεδριάσεις για το κλείσιμο διμήνου.

Ευρύτερα από την άλλη, μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Παράλληλα, οι κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των επιχειρηματικών, με την Πειραιώς να υποβάλει δημόσια πρόταση στα 1,855 για την Attica Group, τη διαμάχη Πειραιώς - Ηλιόπουλου για τη MIG και τα εταιρικά αποτελέσματα ισχυρών εισηγμένων (ΟΤΕ και έρχονται Πειραιώς - ΕΛΠΕ) αναμένεται να δώσουν ρυθμό στην αγορά.

Συγκεκριμένα, αύξηση εσόδων στα 3,455 δισ. ευρώ (+3,6%) και προσαρμοσμένα EBITDA στα 1,348 δισ. ευρώ (+4%) ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2022, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ευθυγραμμίζοντας με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα 597,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους φτάνει τα 425 εκατ. ευρώ, ήτοι μέρισμα 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3% και Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 1.119,25 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει ενισχυμένος ξεπερνώντας τα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 2.722,51 μονάδες, με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει καταγράφοντας άνοδο 2,48% στις 902,88 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 3,57% στα 1,45 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 22 εκατ. με την ETE στο 5,07% και στα 5,18 ευρώ πλέον, ενώ η Eurobank έκλεισε με κέρδη 0,72% στα 1,4080 ευρώ. Κέρδη 2,82% για την Πειραιώς στα 2,337 ευρώ.

Στο επίκεντρο των ξένων funds η μετοχή της Μotor Oil καθώς αναμένεται και η επίσημη ένταξη στο δείκτη MSCI, ενώ όπλο των long φαίνεται να αποτελεί η μετοχή της Jumbo που συνέχισε το ράλι με κέρδη 2,88% στα 19,30 ευρώ.

Έντονη αναπήδηση για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 4,06% και με τον ΟΠΑΠ στο 2,75%. Αγορές από τους επενδυτές και στη ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 2,51% στα 8,18 ευρώ.

Αντίθετη πορεία από την ευρύτερη τάση της αγοράς για τη μετοχή του ΟΤΕ που υποχώρησε σήμερα κατά 2,63% παραμένοντας εγκλωβισμένη στα επίπεδα πέριξ των 14,80 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φθηνά σπίτια σε νέους: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Πότε χάνεται η επιδότηση επιτοκίου

Goldman Sachs: Μην σας παραπλανούν οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου - Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Γιατί βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» το deal για την ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider