Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο «κλείδωμα» κερδών στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο «κλείδωμα» κερδών στις τράπεζες
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία και η συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων ανησυχεί εκ νέου τις αγορές.

Δυσκολεύθηκαν οι αγορές και δη η Wall Street στην χθεσινή συνεδρίαση, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τη σωρεία των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και της εικόνας του πληθωρισμού στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία προκάλεσε μια ευρύτερη αδυναμία στις αγορές, καθώς δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε μόλις στο 10,1% από 9,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες των αγορών, καθώς έκλεισε στο 6,2% από 6% που αναμένονταν.

Φυσικά το κλίμα αυτό επηρέασε και το ΧΑ που και υπό το profit taking μετά το ράλι, προσγειώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα. Αύριο, Παρασκευή αναμένονται τα σπουδαία τόσο για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους όσο και για τα όσα θα δηλώσει η Standard & Poor's.

Να σημειωθεί πως ως απίθανο χαρακτηρίζει η JP Morgan το σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ειδικά από τους οίκους αξιολόγησης που την κατατάσσουν μία μόλις βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade», μέχρι να «κάτσει η σκόνη» και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προσδοκούν ότι η Νέα Δημοκρατία είτε θα καταφέρει να σχηματίσει είτε κυβέρνησης πλειοψηφίας είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης πιθανότητα και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Στη βάση αυτού του σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Κατά συνέπεια, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.

Επιμέρους στις τράπεζες στέκονται τα ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και τα εγχώρια, με την Πειραιώς να ηγείται με ισχυρά φτάνοντας μέχρι και στα 2,35 ευρώ απόρροια του κλίματος που υπάρχει για ένταξη της μετοχής στο δείκτη MSCI (Ποια funds είδαν το «ξεπούλημα» ως ευκαιρία ισχυροποιώντας τη μετοχική τους θέση στην Τράπεζα Πειραιώς). Παράλληλα, οι εισροές σε επιμέρους μετοχές και κλάδους ξεπερνούν τα όρια της αξιολόγησης από την S&P βλέποντας μια πιο μεγάλη θετική εικόνα.

Στα επιχειρηματικά νέα, απευθείας συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με ποσό 34 εκατ. ευρώ, θα έχει η Παγκρήτια Τράπεζα, με τις πληροφορίες από κύκλους της αγοράς να επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα του insider.gr. Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος του ποσού των 64 εκατ. ευρώ με το οποίο είχε συμφωνήσει να μπει η Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank. Η Thrivest θα καταβάλει τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, ενώ θα δώσει και την εγγύησή της για τη συμμετοχή της Παγκρήτιας.

Επιπλέον, πολύ κοντά στην εξαγορά ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 MW στην Κύπρο βρίσκεται η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), πραγματοποιώντας έτσι την «είσοδό» της στην αγορά ΑΠΕ του νησιού και παράλληλα το πρώτο βήμα για την «πράσινη» επέκτασή της εκτός συνόρων. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ εκτός απροόπτου η συναλλαγή θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο ταμπλό πιέσεις περνάνε σε τράπεζες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,05%, την ΕΤΕ στο -1% τη Eurobank στο -1,17%, και την Πειραιώς στο -1,13%.

Κέρδη κατοχυρώνονται επίσης στη μετοχή της Aegean που υποχωρεί κατά 2,13% αλλά και σε Mytilineos στο -1,83%.

Ο Γενικος Δείκτης στις 1.102 μονάδες με τζίρο πέριξ των 3,5 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,92% για τον FTSE 25, ενώ και ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογική ενημερότητα: Τι αλλάζει από το Μάιο για τους οφειλέτες – Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία

Intrum Hellas: Επανέφερε σε οικονομική κανονικότητα 410.000 δάνεια ύψους 11,8 δισ. – Η «συνταγή» των υψηλών επιδόσεων

«Πικρή» ζάχαρη με τιμές σε ρεκόρ 11ετίας - Ζήτηση, καιρός, και πετρέλαιο οι αιτίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider