Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μήνες αναπροσαρμογών καθώς η αγορά απειλείται από τον κίνδυνος ενός νέου «οικονομικού ατυχήματος», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Λούντοβιτς Σουμπράν.
«Έχουμε όλα τα συστατικά μιας λεγόμενης στιγμής Minsky», τόνισε εν μέσω της απότομης υποχώρησης των τιμών των assets μετά από την κλιμακούμενη συσσώρευση χρέους. «Το βλέπετε ότι παντού, οι κρίσεις ρευστότητας αρχίζουν να γίνονται ορατές σε όλους» πρόσθεσε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed - Οι εκτιμήσεις από Standard Chartered και Βarclays
«Φυσικά, τα εμπορικά ακίνητα και η καταστροφή από τις καταρρεύσεις των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών εντείνουν τις αγωνίες. Ανησυχώ για την εσφαλμένη εκτίμηση του εταιρικού πιστωτικού κινδύνου, ειδικά επειδή πιστεύω ότι τα spreads εξακολουθούν να είναι υψηλά, για να είμαι ειλικρινής. Και εξετάζω επίσης τους μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους» επεσήμανε.
Ενώ η ξαφνική αλλαγή της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, οδήγησε σε αναταραχές, είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου», σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή. «Το πρόβλημα όλων τώρα είναι η πολύ απότομη σύσφιξη, αλλά στη συνέχεια υπάρχει ένα επιπλέον στρώμα λανθασμένης διαχείρισης κινδύνου», προειδοποίησε. «Υπάρχει ένα νέο οικονομικό ατύχημα θα μπορούσε να προέλθει από τον τραπεζικό τομέα, από κάποια πολύ εξειδικευμένα hedge funds στα εμπορικά ακίνητα, ή μια μίξη και των δύο. Οι επενδυτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση» διεμήνυσε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πάτησε φρένο» η ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - Ακολουθεί τον βηματισμό της Fed
«Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο ριμέικ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά νομίζω ότι αυτές οι κρίσιμες στιγμές θα είναι πιο συχνές τους επόμενους μήνες σίγουρα» κατέληξε.
Τι είναι η «Στιγμή Minsky»
Ο οικονομολόγος Hyman Minsky υποστήριξε ότι η οικονομία καθοδηγείται περισσότερο από την αύξηση στην προσφορά δανείων παρά από την παραδοσιακά θεωρούμενη πιο κρίσιμη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, σε περιόδους ανοδικής κερδοσκοπίας, εάν διαρκέσουν αρκετά, οι υπερβολές που δημιουργούνται από την απερίσκεπτη, κερδοσκοπική δραστηριότητα θα οδηγήσουν τελικά σε κρίση.
Ο Hyman Minsky υποστήριξε ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Υπέθεσε ότι ένας ασυνήθιστα μακρύς ανοδικός κύκλος οικονομικής ανάπτυξης θα πυροδοτούσε μια ασύμμετρη άνοδο της κερδοσκοπίας στην αγορά, με αποτέλεσμα τελικά την αστάθεια και την κατάρρευσή της. Μια κρίση τύπου «στιγμής Minsky» ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδο ανοδικής κερδοσκοπίας, η οποία συνδέεται επίσης με υψηλά ποσοστά χρέους που αναλαμβάνονται τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεκτικές διατυπώσεις Πάουελ (Fed) για τα επιτόκια: Τα στοιχεία θα κρίνουν την πορεία - Υψηλός ο πληθωρισμός
Ένας τρόπος για να δούμε τη «μόχλευση», καθώς σχετίζεται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι μέσω του «περιθωρίου χρέους». Σε περιόδους «υψηλής κερδοσκοπίας», οι επενδυτές είναι πιθανό να μοχλεύσουν (δανείζονται χρήματα) για να επενδύσουν, γεγονός που τους αφήνει με «αρνητικά» ταμειακά διαθέσιμα. Εφόσον οι τράπεζες δανείζουν φτηνά και εύκολα, όλοι σπεύδουν να δανειστούν – «όσο η ορχήστρα παίζει, κανείς δεν θέλει να μείνει έξω από τον χορό». Η φούσκα μεγαλώνει, στο τέλος σπάει. Η ευφορία τελειώνει και πρόκειται για μια «στιγμή Μίνσκι». Η πρώτη καταγράφηκε το 1998 – από τη Ρωσία. Η δεύτερη το 2007 – από τις ΗΠΑ, παγκόσμια κρίση.
Ο όρος επινοήθηκε από τον Paul McCulley της PIMCO με τον Minsky να επισημαίνει πως οι τραπεζίτες και άλλες δανειστές στην ρωσική κρίση πριν από 25 χρόνια, πρωταγωνίστησαν ως «εμπρηστές» σε μια ολόκληρη η οικονομία φλεγόταν.