Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών με φόντο διεθνή και κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών με φόντο διεθνή και κάλπες
Απώλειες κυρίως σε Πειραιώς, Eurobank. Χαμηλότερα το Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας.

Στο πολυπόθητο «pivot» της Fed στοιχηματίζουν οι αγορές, αλλά όσο τα δεδομένα από την αμερικανική οικονομία και ευρύτερα τους το μεταθέτουν για αργότερα, τόσο τα ταμπλό θα κοκκινίζουν.

Κάθε οικονομική περίοδος κυριαρχεί από μια φράση - κλειδί. Από την «παράλογη πληθωρικότητα» του Γκρίνσπαν, στο θα κάνω «ό,τι χρειαστεί» του Ντράγκι, και στη μία λέξη που συγκεντρώνει πολλά γύρω της... το «pivot». Φυσικά, το κλειδί για το αν η Fed θα κινηθεί ή όχι, σε αυτό θα βρεθεί στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η εικόνα εκεί παραμένει ακόμα πολύ ασαφής... και ειδικά γύρω από τον δομικό πληθωρισμό.

Κάπως έτσι, όπως είχε αναλύσει το insider.gr μέσω του άρθρου «Γιατί η έλευση Μαΐου «φοβίζει» Χρηματιστήριο - τράπεζες» το εύθραυστο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό, η εμπιστοσύνη που κλονίζεται και αποτυπώνεται εμφανώς πλέον στο διεθνές τραπεζικό σύστημα στη βάση και της ελλιπούς εποπτείας, το «American Dream» που ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους και η αβεβαιότητα που ενισχύεται κατακόρυφα καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη εν ριπή οφθαλμού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αγοραστικών κινήσεων από τα χαρτοφυλάκια, που θέτουν επί τάπητος πλέον έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό καθώς αναθεωρείται το σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» («hard landing» σενάριο) της οικονομίας. Μιας παγκόσμιας οικονομίας που συνεχίζει να «ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί» και δε διαθέτει κανένα «μαξιλάρι» και καμία «θωράκιση» έναντι μιας απότομης ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι - αλληλοσυνδεόμενοι ως επί το πλείστον - παραμένουν πολύ πιο αυξημένοι από ό,τι συνήθως.

Κάπως έτσι πυροδοτούνται άμεσες ρευστοποιήσεις στις μετοχές και κυρίως σε αυτές που έχουν φουσκώσει αρκετά με το φθηνό -πάλαι ποτέ- χρήμα των κεντρικών τραπεζών, επηρεάζοντας σαφώς το κλίμα και στις μικρότερες αγορές που παίρνουν γραμμή. Συνεπώς και στο ΧΑ, αποτυπώθηκε χθες ακριβώς αυτό, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κλειδώσουν μέρος των υψηλών κερδών τους.

Επιπλέον, και το φλέρτ της αγοράς με τα υψηλά 8ετίας, επέβαλε το «profit taking» στη βάση και των λιγοστών πλέον συνεδριάσεων που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φυσικά οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων λόγω της υπεραπόδοσης.

Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται μια νευρικότητα και αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών, καθώς από τη μία η διόρθωση μπορεί να δημιουργεί σημεία εισόδου σε τίτλους, αλλά από την άλλη το διεθνές κλίμα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Επιπλέον, χωρίς αλλαγές για τον MSCI Greece Standard Index πραγματοποιήθηκε το rebalancing των δεικτών, με την Πειραιώς να μένει εκτός. Βέβαια, στον MSCI Greece Small Cap προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και Autohellas. Έτσι, στον MSCI Greece Standard παραμένουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,16% στις 1.120 μονάδες, με τον FTSE 25 οριακά χαμηλότερα και τον τραπεζικό δείκτη στο -1,05%.

Επιμέρους, η Πειραιώς φυσιολογικά πιέζεται κατά 2% χαμηλότερα λόγω της μη ένταξης στον MSCI, με την Alpha στο -0,93%, την ΕΤΕ στο ηπιότερα στο -0,43% και τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,74% στα 1,387 ευρώ, εν μέσω ισχυρού κλειδώματος κερδών.

Ήπια πτώση για τη Μυτιληναίος αλλά και για ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ. Πτώση 0,83% για τη Viohalco, με τα ΕΛΠΕ επίσης να υποχωρούν κατά 1,22%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με σταθερό επιτόκιο το 78% των στεγαστικών δανείων – Συνετός ο δανεισμός από τράπεζες και δανειολήπτες

Νέο πλέγμα κινήτρων για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα

Ερντογάν: Οι εκλογές να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής για Ελλάδα - Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider