Χρηματιστήριο: Επιλεκτική κατοχύρωση κερδών με φόντο τις κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επιλεκτική κατοχύρωση κερδών με φόντο τις κάλπες
Ήπιο και επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο.

Η υποτονικότητα ήταν αυτή που κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ένα ήπιο κλείδωμα κερδών μετά το χθεσινό μίνι ράλι αναμένοντας πλέον τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.

Ο όγκος των συναλλαγών μετριάστηκε σε σχέση με χθες, ενώ οι όποιες διορθωτικές κινήσεις δεν κόστισαν καθώς διατήρησαν την αγορά πέριξ των ιστορικών υψηλών.

Τα στοιχήματα πλέον εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και κυρίως στο τι θα βγάλει η κάλπη, με τη δυναμική της αγοράς να δείχνει προς το σενάριο της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο και αυτοδυναμίας στο δεύτερο. Βέβαια, αυτού του είδους η προεξόφληση μπορεί να κρύβει και κινδύνους ειδικά αν δεν επιβεβαιωθεί η υψηλή συσπείρωση προς τη ΝΔ, επιφέροντας έτσι μια περαιτέρω διόρθωση από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η κίνηση αυτή δεν κρίνεται απαραίτητα ως αρνητική καθώς θα δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου για επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε χαρτιά της εγχώριας αγοράς.

Πέραν αυτών, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να δίνουν γραμμή στην αγορά, με τα μεγέθη της Aegean και της Fourlis να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά. Με τη λήξη της συνεδρίασης, η Eurobank θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα για το Q1.

Ως προς την Aegean, ισχυρή αύξηση στον κύκλο εργασιών και στη διακίνηση επιβατών κατέγραψε για το α' τρίμηνο του 2023, ωφελούμενη από την ισχυρή ζήτηση για ταξίδια στη μετά του κορονοϊού εποχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αεροπορικής «ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και κατά 33% σε σχέση με το προ πανδημίας πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα €229,1 εκατ.

Η επιβατική κίνηση εμφάνισε ισχυρή δυναμική, παρά το παραδοσιακά εποχικά ασθενές πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους και καταγράφοντας αύξηση 72% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, ο Όμιλος προσέφερε 3,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,6 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%, βελτιωμένος κατά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από την άλλη, στα 116,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis το α' τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν είχαν ανέλθει στα 96,3 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε € 2,6 εκατ. έναντι λειτουργικών ζημιών € 0,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από τους ξένους οίκους, σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Citi, στη βάση των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, και την ενημέρωση του guidance από τη διοίκηση της τράπεζας.

Οι αναλυτές αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς (εξαιρώντας έκτακτα στοιχεία), για εφέτος, κατά 10% (στο 5% σε ανακοινωθείσα βάση), αναμένοντας να φτάσουν στα 700,2 εκατ. ευρώ, προτού ενισχυθούν στα 704,8 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 715,2 εκατ. ευρώ το 2025, υπό το πρίσμα των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένης της θετικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους. Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν τη διανομή ενός μερίσματος της τάξεως των 0,06 ευρώ ανά μετοχή από τη χρήση του 2023, και στα 0,08 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη του 2024. Για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις της Citi σε αυτό το σκέλος, αυξάνονται κατά 1%, ενώ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για το 2025 με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους να αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες εκτίμησεις γύρω από τα έσοδα από συναλλαγές και τα υψηλότερα κόστη.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,18% στις 1.134,36 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,31 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,42% για τον FTSE 25 στις 2.765,65 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,62% στις 878,67 μονάδες.

Επιμέρους, η Alpha Bank διόρθωσε κατά 1,81% στα 1,193 ευρώ, η ΕΤΕ κράτησε υποχωρώντας κατά 0,22%, η Eurobank έκλεισε στο -0,42% και η Πειραιώς ενισχύθηκε οριακά φτάνοντας στα 2,38 ευρώ.

Το profit taking χτύπησε σε Τιτάν (-0,86%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,98%), ΔΕΗ (-1,89%) και ΟΠΑΠ (-1,88%).

Αντιθέτως συνέχισαν ανοδικά η Aegean, η Cenergy, η Viohalco και η ΕΕΕ. Οριακή άνοδο για Μυτιληναίο, και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει τον «πήχη» για την Τράπεζα Πειραιώς η Citi - Νέα τιμή στόχος

N. Παπαθανάσης: Σήμερα και αύριο δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού - Θα διατηρηθούν Market Pass και Καλάθι εάν συνεχιστεί η ακρίβεια

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς χειρίστηκαν δάνεια 90,5 δισ. ευρώ - Τι ρύθμισαν, τι «κούρεψαν», τι έβγαλαν σε πλειστηριασμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider