Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο αποτελέσματα και εκλογές - «Μάχη» για νέα υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο αποτελέσματα και εκλογές - «Μάχη» για νέα υψηλά
Συνέχεια στη συντήρηση δυνάμεων με συγκρατημένες κινήσεις από τους επενδυτές.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, οι πρώτες κάλπες και η αισιοδοξία για επίλυση του ζητήματος του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, αποτελούν τους τρεις οδηγούς για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα στοιχήματα εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και κυρίως στο τι θα βγάλει η κάλπη, με τη δυναμική της αγοράς να δείχνει προς το σενάριο της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο και αυτοδυναμίας στο δεύτερο. Βέβαια, αυτού του είδους η προεξόφληση μπορεί να κρύβει και κινδύνους ειδικά αν δεν επιβεβαιωθεί η υψηλή συσπείρωση προς τη ΝΔ, επιφέροντας έτσι μια περαιτέρω διόρθωση από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η κίνηση αυτή δεν κρίνεται απαραίτητα ως αρνητική καθώς θα δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου για επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε χαρτιά της εγχώριας αγοράς.

Επιπλέον, ως προς τα αποτελέσματα η αγορά είχε προεξοφλήσει σε ένα σημαντικό βαθμό τη δυναμική των Eurobank και Cenergy ενώ σειρά παίρνουν σήμερα τα ΕΛΠΕ.

Όπως σημειώνει το insider.gr, εξέλιξη μεγάλης σημασίας που μαζί με την προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, συνιστά η έγκριση που πήρε από τον SSM η Eurobank να προβεί στην επαναγορά των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ.

Η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί Οκτώβριο - Νοέμβριο, καθώς τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά το «πράσινο φως» του SSM, περιλαμβάνουν την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσει έγκριση της επαναγοράς των μετοχών και από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια, αναμένεται τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου η υποβολή της επίσημης πρότασης της Eurobank στο ΤΧΣ, ενώ η μετέπειτα διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διάστημα 6 – 8 εβδομάδων.

Παράλληλα, ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 με ισχυρές οικονομικές προοπτικές για το σύνολο του έτους ανακοίνωσε η CENERGY Holdings. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ (27% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022). Η λειτουργική κερδοφορία για το α’ τρίμηνο του έτους ήταν η υψηλότερη ιστορικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022.

Στο ταμπλό παρατηρήθηκε χθες ένα επιλεκτικό κλείδωμα κερδών σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αλλά κυριάρχησε η συντήρηση δυνάμεων μία μόλις συνεδρίαση μακριά από τις κάλπες, με την έκβαση αυτών να κρίνει και την επόμενη κίνηση της αγοράς.

Από τις 1.135 μονάδες ξεκινά ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας μια ήπια άνοδο προς τις 1.138 μονάδες και μένει να φανεί αν η δύναμη των αποτελεσμάτων θα φέρουν νέα ιστορικά υψηλά πριν τις κάλπες. Ο FTSE 25 ενισχύεται στις 2.775 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,78% στις 885,38 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,22% στα 1,4485 ευρώ, με την Alpha Bank στα 1,2020 ευρώ και την ΕΤΕ να σημειώνει άνοδο 0,3% στα 5,40 ευρώ. Ήπια άνοδο για την Πειραιώς που φτάνει τα 2,382 ευρώ.

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Coca Cola που πατά στα 29,50 ευρώ πλέον, με ξεκάθαρη long τάση και τη ΔΕΗ να δείχνει μια τάση επιστροφής προς τα 8,50 ευρώ μετά τη χθεσινή διόρθωση.

Παράλληλα, η αρχική φούρια των αγοραστών σίγουρα φέρνει και μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών από βραχυπρόθεσμους επενδυτές και μένει να φανεί που θ ισορροπήσει το ΧΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Τι σηματοδοτεί η επαναγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ – Γιατί ο SSM άναψε «πράσινο φως»

Ενέργεια: Βροχή διαγωνισμών ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ για το υπόλοιπο 2023– Έργα συνολικής ισχύος 1.600 MW

Με πόσα χρήματα μπαίνετε στο πλουσιότερο 1% στον πλανήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider