Χρηματιστήριο: «Κλείδωσαν» κέρδη και περιμένουν τις κάλπες οι επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Κλείδωσαν» κέρδη και περιμένουν τις κάλπες οι επενδυτές
Αυστηρό profit taking σε ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ακολούθησε Aegean, Cenergy.

Σε στενό εύρος κινήθηκε το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση που παρά την υποχώρηση εν μέσω κατοχύρωσης κερδών, κατάφερε να παραμείνει πέριξ των υψηλών 9ετίας.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η αγορά διατηρεί μια στάση αναμονής με τα στοιχήματα να εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και κυρίως στο τι θα βγάλει η κάλπη, με τη δυναμική της αγοράς να δείχνει προς το σενάριο της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο και της αυτοδυναμίας στο δεύτερο. Βέβαια, αυτού του είδους η προεξόφληση μπορεί να κρύβει και κινδύνους ειδικά αν δεν επιβεβαιωθεί η υψηλή συσπείρωση προς τη ΝΔ, επιφέροντας έτσι μια περαιτέρω διόρθωση από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η κίνηση αυτή δεν κρίνεται απαραίτητα ως αρνητική καθώς θα δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου για επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε χαρτιά της εγχώριας αγοράς.

Να σημειωθεί πως στη «μάχη» της αποκωδικοποίησης των ευρημάτων που προβάλλονται από τις δημοσκοπήσεις και των συσχετισμών που ενδέχεται να δημιουργηθούν, ρίχνεται η Axia, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Από την άλλη, επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο τζίρος υποχώρησε σημαντικά, απόρροια του κλίματος επιφυλακτικότητας και αναμονής ενόψει των αποτελέσματων της πρώτης κάλπης. Βέβαια τα αποτελέσματα τροφοδότησαν κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις αλλά όχι στον βαθμό που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά.

Έτσι, αξιοσημείωτη διατήρηση των υψηλών επιδόσεων με αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές σε ένα θετικό περιβάλλον διύλισης καταγράφεται στα αποτελέσματα της HELLENiQ ENERGY Holdings. Αναλυτικότερα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA παρουσιάζονται βελτιωμένα στα 404 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, η Εταιρεία συνεχίζει να πετυχαίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο Α’ τρίμηνο του 2022, η θετική πορεία αποτυπώνεται τόσο σε αυξημένες πωλήσεις, όσο και σε αύξηση της κερδοφορίας. Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 3,7 εκατ. τόνους (+12%), με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 27%, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών όγκων πωλήσεων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,37% στις 1.130,14 μονάδες με τον τζίρο στα 64,906 εκατ. ευρώ. Στις 2.755 μονάδες έκλεισε ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα με πτώση 0,14% στις 877,44 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,75%, η Πειραιώς κατά 0,84%, ενώ από την αντίπερα όχθη ΕΤΕ και Eurobank ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,26% και κατά 0,28% αντίστοιχα.

Από την άλλη, η αναζήτηση ευκαιριών και το επιλεκτικό ενδιαφέρον έδωσαν μια ώθηση στη μετοχή της Ελλάκτωρ που έκλεισε με κέρδη 1,48%, αλλά και σε ElvalHalcor (1,56%), Entersoft (1,74%), Space (0,64%) και Autohellas (0,59%).

Από την άλλη, κλείδωμα κερδών καταγράφηκε σε Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Cenergy, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ οι πιέσεις συνεχίστηκαν σε Lamda και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: Διατήρηση υψηλών επιδόσεων με αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές στο α' τρίμηνο

Bloomberg: Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανάμεσα στις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider