Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες και περιορισμένες συναλλαγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες και περιορισμένες συναλλαγές
Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Ρίσκα από την άνοδο πετρελαίου - φυσικού αερίου.

Τραπεζικές πιέσεις και χαμηλός τζίρος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν αναμονή της ανακοίνωσης της MSCI για τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες (τριμηνιαία αναδιάρθρωση - effective date 1η Σεπτεμβρίου), με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα».

Ο Αύγουστος μέχρι στιγμής δεν κυλάει θετικά για τις αγορές, με αρκετούς αναλυτές βέβαια να αναμένουν επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αποθαρρύνουν τους επενδυτές, καθώς «τσίμπησε» τον Ιούλιο στο 3,2% από 3% τον Ιούνιο αν και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%.

Επιπλέον, η χθεσινή αρνητικότητα προήλθε από μια άνοδο +27% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (με +40% εντός της ημέρας υψηλό), τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τις αρχές Μαρτίου του 2022, αν και εξακολουθεί να είναι κατά 87% χαμηλότερα από τα υψηλά στα τέλη Αυγούστου 2022. Το πετρέλαιο επίσης ανέβηκε υψηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτές οι πληθωριστικές κινήσεις έρχονται κατά ειρωνικό τρόπο πριν από την ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ σήμερα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έδωσε μεγαλύτερη βάση στο επιχείρημα μιας ήπιας προσγείωσης. «Είναι πιθανό να είναι πολύ νωρίς ότι οι τυχόν πρόσφατες αυξήσεις εμπορευμάτων να εμφανιστούν στα δεδομένα, αλλά όλοι θα παρακολουθούμε τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ως έχουν, θα στηρίξουν την ώθηση του επίσημου πληθωρισμού λίγο πριν από τη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτεμβρίο, κάτι που θα είναι λίγο άβολο, ακόμη κι αν ο δομικός πληθωρισμός είναι στο επίκεντρο», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μετοχή έχει υψηλές πιθανότητες να ενταχθεί και να αποτελέσει μέρος του δείκτη MSCI Greece Standard στο επερχόμενο rebalancing. Εάν προστεθεί λοιπόν, οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 166 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας).

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 1.312 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στο -0,76% και τις 1.073 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει 1,5% στα 3,46 ευρώ ενώ με πτώση 0,9% και το 1,57 ευρώ κινείται η μετοχή της Eurobank. Απώλειες 0,8% σημειώνει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που διαπραγματεύεται στα 6,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,55 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα έδειξαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

ΔΕΗ: Στα σκαριά επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε «φυσικές μπαταρίες» αποθήκευσης ηλεκτρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider