Χρηματιστήριο: Απορρόφησε την προσφορά στα χαμηλά και ανακτά τις 1.280 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απορρόφησε την προσφορά στα χαμηλά και ανακτά τις 1.280 μονάδες
Χαμηλότερ από τις 1.270 μονάδες το Χρηματιστήριο. Βαριές απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή και Lamda.

Τελ. ενημέρωση 12:35

Τριγμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλεί η κατάσταση στη Κίνα μέσω της πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, του υψηλότερου πληθωρισμού και της πιθανής χρεοκοπίας της Country Garden. Ακολούθησε η Fitch που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών, αλλά και οι πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου και του πετρέλαιου.

O S&P 500 υποχώρησε κατά 1,16%, με τις τράπεζες (-2,75%) να καταγράφουν την πιο αδύναμη μέρα τους από τις αρχές Μαΐου, ενώ οι μετοχές της ενέργειας (-2,44%) παρουσίασαν επίσης χαμηλή απόδοση καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν (αργό WTI -1,84% στα 80,99 δολάρια). Έτσι, η πτώση ήταν ευρείας βάσης, με και τους 24 κλάδους του S&P 500 να καταγράφουν απώλειες την ίδια ημέρα. Αυτό προέκυψε παρά τους αισιόδοξους αριθμούς λιανικών πωλήσεων εκτός των ΗΠΑ, με τις ονομαστικές πωλήσεις να αυξάνονται +0,7% τον Ιούλιο (έναντι +0,4% που αναμένονταν) και τις πραγματικές να αυξάνονται +1% (έναντι +0,5% που αναμένονταν).

Από την άλλη βέβαια, καταγράφονται κάποια καλύτερα νέα στην Ευρώπη, με την έρευνα του ZEW να δείχνει ότι οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης να αυξάνονται διαδοχικά για πρώτη φορά σε 6 μήνες. Όλο και περισσότερο γίνεται ορατό ότι ο δείκτης Eurozone Economic Surprise μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά σημειώνει μια απότομη άνοδο τον τελευταίο μήνα, αν και σε πολύ αρνητικά επίπεδα.

«Στο δια ταύτα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις Διεθνείς αγορές, αλλά και την γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέρη του πλανήτη, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αγορά να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη δύσκολη συνέχεια που εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται το δ’ τρίμηνο του 2023», σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance.

«Σε ό, τι αφορά τον Γενικό Δείκτη, μόνο επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1325 μονάδων αλλάζει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα μας σε θετική. Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 1280 όπου συγκλίνουν ο ΚΜΟ expo 50 ημ. και το πρόσφατο χαμηλό. Η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη των 1230-1210 μονάδων με την ζώνη fibο 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης (1000-1350) να συγκλίνει στις 1220 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο Δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παλεύει να κρατήσει τη σημαντική ζώνη των 3110-3100 μονάδων. Διάσπαση του επιπέδου αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για επιστροφή στις 3065 & 3040 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και η προσέγγιση της σημαντικότατης ζώνης στήριξης 2950-2920 μονάδων, που περικλείει και το επίπεδο fibo 38,2% (2953 μον.). Ανοδική κίνηση άνω 3200 με φίλτρο επιβεβαίωσης 2 ημερών θα αλλάξει τη διαμορφούμενη μεσοπρόθεσμα αρνητική εικόνα της αγοράς.

Συμπερασματικά, ακόμα και διόρθωση στα ανωτέρω επίπεδα των δεικτών και κατ’ επέκταση και των επιμέρους μετοχών, δεν διαταράσσουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση του α’ εξαμήνου».

Παραμένοντας στα ενδότερα, η έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και της Autonomous φαίνεται πως θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη ενόψει συνέχειας.

Όπως επισημαίνει η πρώτη, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει κατά 0,6% στις 1.286,42 μονάδες, με τον FTSE 25 στο +0,73% και στις 3.111,40 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 0,78% και τις 1.045,14 μονάδες.

Στις τράπεζες, κέρδη άνω του 1% καταγράφει η Εθνική Τράπεζα, με τη Eurobank στο 0,69% την Πειραιώς στο 0,55% και την Alpha Bank στο 0,30%.

Συνεχίζει πτωτικά η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με απώλειες 2% στα 16,30 ευρώ αλλά και της Lamda στο -0,66% και τα 6,775 ευρώ και οι δύο είχαν βρεθεί στην έναρξη της συνεδρίασης με απώλειες άνω του 3%.

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο καταγράφουν η ΕΕΕ με κέρδη 1,95% στα 27,24 ευρώ, ο ΟΤΕ στο 2,07%, η Aegean στο 1,42% και η Jumbo στο 2,12%.

Στο 3,38% η Autohellas, ενώ με κέρδη άνω του 2% επιστρέφει η ΕΧΑΕ.

Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων σε Μυτιληναίο και ΔΕΗ αλλά και για τα διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider