Νέα προσπάθεια ανάκτησης των 1.280 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προσπάθεια ανάκτησης των 1.280 μονάδων στο Χρηματιστήριο
Νέες φωτιές άναψαν τα πρακτικά της Fed. Νέες αυξήσεις στα επιτόκια τιμολογούν οι αγορές.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Νέες φωτιές άναψαν τα πρακτικά της Fed που παρουσιάστηκαν χθες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις επόμενες κινήσεις γύρω από τα επιτόκια, καθώς αποτυπώθηκε ένα κλίμα διχασμού.

Κάπως έτσι, οι αγορές παίρνουν ολοένα και πιο σοβαρά την προοπτική μιας νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να τιμολογούνται πλέον με πιθανότητα 45% για περαιτέρω αύξηση μέχρι τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Αλλά εκτός από τις επερχόμενες αποφάσεις, είναι σαφές ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται στο γεγονός ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πράγματι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο του 2024 βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής αυτού του κύκλου, στο 4,34%.

Υπήρχαν αρκετοί «καταλύτες» πίσω από τις τελευταίες κινήσεις, αλλά ένας σημαντικός ήταν κάποιες περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία των ΗΠΑ που οδήγησαν σε μια αυξανόμενη αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου αυξήθηκε κατά +1% (έναντι +0,3% που αναμενόταν) και σημειώθηκε πολύ ισχυρός μηνιαίος ρυθμός αύξησης +5,2% για τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα ανταλλακτικά. Ως αποτέλεσμα, το μοντέλο GDPNow της Atlanta Fed προχώρησε στην πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα ερχόταν με ετήσιο ρυθμό +5,8%, με διάφορους αναλυτές να αναβαθμίζουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου σε ετήσιο +3,1%. Ωστόσο, όλα τα καλά νέα για την οικονομία δεν ήταν απολύτως θετικά για τις αγορές, καθώς βοήθησαν στην πεποίθηση των επενδυτών ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ήταν πιθανό να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στα ενδότερα, την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, μέσω του Eaton Vance EM Fund, όπως δήλωσε, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC, ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley.

Όπως τόνισε ο ίδιος «αυτό οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών θεσμών, υπό την παρούσα κυβέρνηση». Η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην εγχώρια αγορά, μέσω του Eaton Vance EM Fund, ξεπερνά της Κίνας καθώς φτάνει στο 20,5%, ενώ για τη δεύτερη στο 17%, για τη Ν. Κορέα το 12,9%, για τη Γεωργία το 8,5% και για το Βιετνάμ το 7,1%. Ο Stocker εξηγεί ότι στις αναδυόμενες αγορές το 80% των υπερβαλλουσών αποδόσεων στα emerging markets funds (τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές) οφείλονται στη χώρα στην οποία επενδύει κανείς και όχι σε ποιο κλάδο ή ποια μετοχή τοποθετείται.

Τα σημεία στο οποία εστίασε ο Stocker είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση του κράτους δικαίου που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εταιρειών. Όπως σημείωσε στο CNBC, «η εγχώρια αγορά, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει καταγράψει μια απόδοση της τάξεως του 50% και παρόλα αυτά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν στο 4%».

«Αυτές οι βελτιώσεις στους οικονομικούς θεσμούς είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και στην ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτά τα δύο πράγματα μειώνουν το «discount rate» των μετοχών, οπότε δεν έχει σημασία ποιες μετοχές έχεις στην κατοχή σου, καθώς όλες οι μετοχές ανεβαίνουν, όταν αυτοί οι οικονομικοί θεσμοί βελτιώνονται όπως και οι ταμειακές ροές αυξάνονται από τη μείωση των φόρων».

Επιπλέον, ο Stocker επισημαίνει πως «ενώ κάποτε η χώρα παραλίγο να καταστρέψει το «πείραμα» της Ευρωζώνης, πλέον αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και της Autonomous φαίνεται πως θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη ενόψει συνέχειας.

Όπως επισημαίνει η πρώτη, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε μια περαιτέρω αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που έστειλε η Scope Ratings κατά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς του «investment grade», προχωρούν οι αναλυτές του οίκου, θέλοντας να επισημάνουν πως δεν πρέπει να υφίστανται κανένα περιθώριο εφησυχασμού, εν μέσω εγχώριων και διεθνών προκλήσεων.

Μέσω συνέντευξης προς τον Keith Mullin, senior writer της Scope, ο Dennis Shen, Director του οίκου και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, δίνει απαντήσει σχετικά με το θεσμικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τις προκλήσεις γύρω από τις αξιολογήσεις που έπονται για την εγχώρια οικονομία.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,33% στις 1.284,14 μονάδες με τον τζίρο οριακα στα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,31% στις 3.106 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει πέριξ των 1.037 μονάδων.

Ισχυρή άνοδο 2,81% για τον ΟΤΕ στα 14,27 ευρώ, με την Autohellas στο 1,09% την Ελλάκτωρ στο 1,72% και την ΕΧΑΕ στο 1,17%.

Ανοδικά κινείται η Πειραιώς με κέρδη 1,03% στα 3,334 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,35% και τα 6,228 ευρώ, τη Eurobank στο -0,66% και την Alpha στα 1,492 ευρώ.

Κέρδη 0,77% για τη ΔΕΗ στα 9,77 ευρώ, 0,45% για τη Μυτιληναίος και 0,7% για την Coca Cola. Ηπιότερες κινήσεις για τα διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα... ορόσημα μέχρι τη ΔΕΘ – Πού θα κριθεί το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης

Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

Ναυτιλία: Το «πισωγύρισμα» της ελληνικής ακτοπλοΐας, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider