Νέο ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.200 μονάδων - Στο κόκκινο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.200 μονάδων - Στο κόκκινο το ταμπλό
Σε ισχυρή διορθωτική φάση βρίσκεται η αγορά με την εικόνα να δυσχεραίνει αρκετά σήμερα.

Για τα καλά έχει εισέλθει σε μια φάση ισχυρής διόρθωσης το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μαζεύουν κέρδη και να γυρίζουν σε αρκετά χαρτιά short στα παράγωγα, έχοντας αποκομίσει σημαντικά κέρδη από το έντονο ανοδικό ράλι.

Η τεχνική εικόνα έχει χαλάσει, καθώς η διάσπαση των 1.213 μονάδων έφερε νέο κύμα ρευστοποιήσεων με την αγορά να προσγειώνεται στα όρια των 1.200 μονάδων, αναζητώντας πλέον «σανίδα σωτηρίας», προτού δει αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Πλέον, το ΧΑ μπορεί να πιεστεί αρκετά εύκολα μέχρι τις 1.1.74 και 1.137 μονάδες όπου και εκεί επικρατούν δύο ισχυρά cluster, η διάσπαση των οποίων μπορεί να φέρει τις 1.014 και αργότερα μέχρι και τις 900 μονάδες...!

Αγοραστές δεν υπάρχουν πλέον που να μπορούν να κρατήσουν την αγορά και φυσικά τα χαρτοφυλάκια που περιμένουν να εισέλθουν στην αγορά θα αγοράσουν, ειδικά τις τράπεζες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Η αλλαγή λοιπόν χεριών σε αρκετά χαρτιά φέρνει πιέσεις και νευρικότητα, με ολοένα και περισσότερους να περνούν από το ταμείο. Ειδικά οι τράπεζες βρίσκονται και θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διόρθωση τόσο και πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί φέρνοντας ένα νέο κύμα αγοραστών. Επιπλέον, οι τράπεζες παρά τις θετικές εκθέσεις και τις αναβαθμίσεις δείχνουν να ικανές να κάψουν αρκετά από τα κέρδη τους και παρά τα υψηλά discount με τα οποία διαπραγματεύονται τόσο έναντι των ευρωπαϊκών, όσο και ορισμένων από τις αναδυόμενες αγορές.

Πολλά funds που επενδύουν στις ΕΜ, προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις και η ρηχότητα της αγοράς σαφώς δε βοηθάει. Ελλείψει εγχώριων καταλυτών, προεξόφλησης των αναβαθμίσεων και της του ταβανιού που μπαίνει στα NII των τραπεζών, αρκετοί επενδυτές γυρίζουν κλείνουν τις long θέσεις τους και γυρίζουν σε short, μέχρι νεωτέρας. Πιθανώς η διόρθωση αυτή να κρατήσει για ένα διάστημα ενός μήνα - αναλόγως και των συνθηκών πάντα - σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δε τερματίζει εδώ!

Ακόμη πιο παράδοξο ειναι πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης ενισχύονταν σημαντικά σήμερα, και ο εγχώριος τραπεζικός διολίσθησε κατά 3,45%!

Από την άλλη, οι αναβαθμίσεις από τη Moody's για τις τράπεζες κάηκα - μετά και την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της Ελλάδας - με την ΕΤΕ και τη Eurobank να βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, όπως και η απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Fitch για τις τράπεζες, δίνοντας σήμα για επικείμενη αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό» στη συνέντευξή του στο αμερικανικό CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη, διεθνώς τα βλέμματα στρέφονται σε μια σημαντική τριάδα συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Αυτό ξεκινά με τη Fed απόψε, προτού έρθει αύριο η Τράπεζα της Αγγλίας, και μετά η Τράπεζα της Ιαπωνίας το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, το σκηνικό αυτή την εβδομάδα ήταν πολύ πιο επιθετικό. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα υψηλά 10 μηνών, και παρά την αρχική πτωτική κίνηση, το WTI περιορίζει σημαντικά τις απώλειες, παραμένοντας στα όρια των 91 δολάρίων το βαρέλι.

Βέβαια, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Πάουελ. Όσον αφορά τις αποφάσεις, η Fed αναμένεται ευρέως να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, επομένως μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις, η οποία περιλαμβάνει το dot plot για το πού βλέπουν οι αξιωματούχοι τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Στην τελευταία τριμηνιαία έκδοση τον Ιούνιο, η γραφική παράσταση με τις κουκκίδες έδειξε δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους και υπήρξε μία από αυτές στην πιο πρόσφατη συνάντηση τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι της DB εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω αύξηση φέτος, αλλά πιστεύουν ότι ο Πάουελ θα αφήσει ανοιχτό το ερώτημα για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτή η σύσφιξη και θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα μήνυμα εξάρτησης από τα οικονομικά δεδομένα. Και παρόλο που αναμένουν ότι οι προβλέψεις της Fed θα δείξουν πιο ήπιο πληθωρισμό, πιστεύουν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη και η χαμηλότερη ανεργία θα πρέπει να το αντισταθμίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι το dot plot του 2024 θα εμφανίσει μια μείωση λιγότερη το 2024.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με βιαίες απώλειες της τάξεως του 2,24% στις 1.200,30 μονάδες (έφτασε μέχρι και στις 1.197,45 μονάδες), με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 131,1 εκατ. ευρώ, δείγμα ξεφορτώματος από αρκετά χαρτοφυλάκια. Ο FTSE 25 διολίσθησε κατα 2,66% στις 2.908,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,6% στις 914,80 μονάδες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε μετά τις 14:30 (όταν και πυροδοτήθηκαν βίαιες ρευστοποιήσεις) είναι πως μόλις 20 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 88 με αρνητικό.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς βούλιαξε κατά 6,12% στα 2,70 ευρώ πλέον, με την Alpha Bank στο -4,36% και τα 1,2835 ευρώ και τη Eurobank στο -2,05% και τα 1,456 ευρώ. Η εικόνα και στις τέσσερις έχει χαλάσει αρκετά και πλέον απειλούνται ευθέως κρίσιματα στηρίγματα. Η Πειραιώς αν σπάσει και τα 2,642 ευρώ μπορεί να διορθώσει αρκετά χάνοντας και τα 2 ευρώ πλέον, με την ΕΤΕ να διασπά σήμερα τα 5,426 ευρώ και να βλέπει πλέον τα 5,16 ευρώ στα οποία υπάρχει μια πολύ ισχυρή στήριξη. Επόμενο επίπεδο τα 4,34 - 4,31 ευρώ.

Άλλα βαριά χαρτιά της αγορά που δέχθηκαν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα σήμερα, ήταν η Jumbo στο -5,05% και τα 24,80 ευρώ, η Aegean στο -5,05% και τα 10,90 ευρώ πλέον, η Μυτιληναίος στο -4,04% και τα 35,20 ευρώ και η ΕΛΧΑ με τη ΒΙΟ στο -4% και -3,85% αντίστοιχα.

Παράλληλα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψε ο ΟΤΕ, η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, με την τελευταία να βλέπει νέο χαμηλό 52 εβδ. Κράτησαν μόνο η Autohellas στο 0,16%, η Σαράντης με κέρδη 0,53% και η ΕΕΕ στο 0,23%.

Περιορισμένες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,94% και για Ελλάκτωρ στο -0,24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider