Σε φάση διόρθωσης συνεχίζει το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε φάση διόρθωσης συνεχίζει το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Wall Street
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει πλέον το Χρηματιστήριο, έχοντας μπει σε μια φάση ισχυρής διόρθωσης.

Τελ. ενημέρωση 15:20

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει πλέον το Χρηματιστήριο, έχοντας μπει σε μια φάση ισχυρής διόρθωσης που το έφερε - προς ώρας - στα όρια των 1.200 μονάδων. Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην, με αρκετούς επενδυτές να κλείνουν long θέσεις, παίρνοντας κέρδη και γυρνώντας σε short τις θέσεις τους, μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διόρθωσης.

Η τεχνική εικόνα έχει χαλάσει, καθώς η διάσπαση των 1.213 μονάδων έφερε νέο κύμα ρευστοποιήσεων με την αγορά να προσγειώνεται χαμηλότερα των 1.200 μονάδων, αναζητώντας πλέον «σανίδα σωτηρίας», πριν δει αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Πλέον, το ΧΑ μπορεί να πιεστεί αρκετά εύκολα μέχρι τις 1.174 και 1.137 μονάδες όπου και εκεί επικρατούν δύο ισχυρά cluster, η διάσπαση των οποίων μπορεί να φέρει τις 1.014 και αργότερα μέχρι και τις 900 μονάδες.

Για τον FTSE25 πρώτη πολύ ισχυρή ζώνη στήριξης ενοπίζεται στην περιοχή των 2.772 - 2.743 μονάδες, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 858 και 777 - 788 μονάδες.

Αγοραστές δεν ενεργοποιούνται ακόμη, που να μπορούν να κρατήσουν την αγορά και φυσικά τα χαρτοφυλάκια που περιμένουν να εισέλθουν στην αγορά, θα αγοράσουν, ειδικά στις τράπεζες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Η αλλαγή λοιπόν χεριών σε αρκετά χαρτιά φέρνει πιέσεις και νευρικότητα, με ολοένα και περισσότερους να περνούν από το ταμείο.

Ειδικά οι τράπεζες βρίσκονται και θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τα κέρδη για τους επενδυτές που τοποθετούνταν από την αρχή του ανοδικού κύκλου να είναι πολλά...!

Μάλιστα, το κύμα ρευστοποιήσεων ήρθε τη στιγμή που τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όσο και οι επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, τη θετική της στάση για την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιβεβαίωσε εκ νέου η JP Morgan, αυξάνοντας τις τιμές στόχους καθώς τα επίπεδα αποτιμήσεων συνεχίζουν να δείχνουν ελκυστικά με δείκτη P/E στο 4,5x - 5,5x για το 2024 και δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,45x - 0,7x, κάτι που οδηγεί σε ένα discount της τάξεως του 30% - 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και 30% - 50% έναντι των τραπεζών της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για P/E και P/TBV, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ως ευκαιρία τοποθετήσεων και χτίσιμο θέσεων χαρακτηρίζει η Citi, την τελευταία διορθωτική κίνηση στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα αδικαιολόγητη και διατηρώντας έτσι τη θετική της στάση για τον κλάδο.

Παράλληλα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές δε βοηθά, ώστε να αποτελέσει ανάχωμα σε μια ισχυρή πτώση. Χθες στον απόηχο των νέων εκτιμήσεων της Fed, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές υπήρξε ένα ισχυρό sell off, που δείχνει πως θα συνεχίστεί και σήμερα, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί παραδοσιακά έναν αρκετά δύσκολο μήνα.

Το μέσο dot plot στα τέλη του 2023 παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,6%, αλλά μέση κουκκίδα για το 2024 κινήθηκε 50 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 5,1%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FOMC αναμένονται μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, μετά από μια ακόμη αύξηση φέτος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις για το 2026 έδειξαν τη μέση κουκκίδα στο 2,9%, ακόμη υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του 2,5%, υποδεικνύοντας έτσι μια επίμονα «σφιχτή» πολιτική.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πάουελ είπε στην πραγματικότητα ότι δε υπάρχει ως βασική προσδοκία μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αν και αργότερα πρόσθεσε ότι η ήπια προσγείωση είναι πρωταρχικός στόχος για τη FOMC. Λίγο μπερδεμένο μήνυμα, αλλά γενικά, ο Πάουελ ενίσχυσε το μήνυμα των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πτώση 0,47% στις 1.194,91 μονάδες με τον τζίρο στα 74 εκατ. ευρώ. Στις 2.909 μονάδες προσπαθεί να ισορροπήσει ο FTSE 25 με τον τραπεζικό να βγάζει μια ήπια αντίδραση μετά το χθεσινό ξεπούλημα στο 0,23% και στις 916,93 μονάδες.

Στις τράπεζες κέρδη 2,03% καταγράφει η ΕΤΕ με την Alpha στο 0,35% και τη Eurobank στο -0,69%. Απώλειες 0,96% στο 2,674 για Πειραιώς.

Από Λονδίνο μεταφέρονται άμεσα πιέσεις στην ΕΕΕ που γυρίζει αρνητικά στα 26 ευρώ με πτώση 1,74%, ενώ στο κόκκινο παραμένει η Τιτάν (-1,77%), η Aegean (-1,65%), και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο -21,12% η Epsilon Net στα 9,15 ευρώ με υψηλούς όγκους. Το βίαιο ξεπούλημα οφείλεται στη διορθωτική ανακοίνωση που προχώρησε η Epsilon Net για τα κέρδη εξαμήνου του 2022 έπειτα από επαναξιολόγηση της λογιστικής εφαρμογής των οδηγιών του ΔΠΧΑ 2 αναφορικά με το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, που θέσπισε για τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Ομίλου.

Την αγορά κρατούν προς ώρας ο ΟΤΕ με άνοδο 1,5%, και τα διυλιστήρια. Επιθετικές ρευστοποιήσεις καταγράφονται στη Σαράντης αλλά και την Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider