Χρηματιστήριο: Με «μοχλό» την επενδυτική βαθμίδα κόντρα στο διεθνές σκηνικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με «μοχλό» την επενδυτική βαθμίδα κόντρα στο διεθνές σκηνικό
Πάτημα στους long μπορεί να δώσει η αξιολόγηση της S&P κόντρα στις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις.

Τελ. ενημέρωση 14:25

Με μοχλό την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη S&P κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο, κόντρα στη διεθνής νευρικότητα, εξέλιξη που θα αλλάξει πίστα τόσο τα ομόλογα όσο και τις μετοχές.

Μπορεί τα ρίσκα παγκοσμίως να είναι πολλά με αιχμή την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά η δεξαμενή των κεφαλαίων που αναζητεί αποδόσεις στις αγορές μετοχών και χρέους είναι τεράστια και για τα μεγέθη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο. «Το να ρίξουν κάποια εκατ. ευρώ ορισμένα funds και παίχτες του εξωτερικού, για αρχή, στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα είναι ικανά να δώσουν ώθηση» σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, που μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό ασφαλές καταφύγιο, ειδικά στο πεδίο των αναδυόμενων αγορών και υπό τη μετάβαση στις αναπτυγμένες.

«Η στιγμή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από έναν εκ των ισχυρών οίκων αξιολόγησης, έφτασε», όπως αναφέρει η Société Générale, λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της Standard & Poor's. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος σημειώνει, πως η χώρα έχει υλοποιήσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική της θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Στη βάση των δανείων που έχει λάβει με χαμηλό επιτόκιο και κόστος από την ΕΕ, οι πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης το δημοσίου χρέους της είναι χαμηλότερες από της Ιταλίας, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους. Να σημειωθεί ότι και χθες το ελληνικό δεκαετές ήταν από τα ελάχιστα παγκοσμίως που η απόδοσή του υποχώρησε, όταν το αμερικανικό χτύπαγε το 5%, ενώ και σήμερα παρατηρείται περαιτέρω πτώση της απόδοσης.

Στα διεθνή, οι αγορές διολισθαίνουν τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς η συρροή αβέβαιων δυνάμεων που τις επηρεάζουν αυτήν τη στιγμή παραμένει. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έκλεισε χθες γύρω από μια μονάδα βάσης κάτω από 5%, ένα επίπεδο που δεν έχουμε ξεπεράσει από το 2007, μετά και τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed Πάουλ στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Στην ομιλία για τις οικονομικές προοπτικές, ο Πάουελ ανέφερε πως η Fed «προχωρά προσεκτικά» και ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες «έχουν σφίξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες», κάτι που θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε ως μάθημα για την ανάγκη δράσης της Fed. Αυτό οδήγησε σε μια αρχική αντίδραση στα επιτόκια ευρύτερα, αν και υπήρξαν επίσης μερικά πιο επιθετικά σχόλια, όπως ότι «πρόσθετες ενδείξεις για επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που καταγράφει ο πληθωρισμός και θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής». Στη συνέχεια, ο Πάουελ πρόσθεσε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο κατά τη διάρκεια των Ε&Α, λέγοντας «νομίζω ότι από τα στοιχεία δε δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι πολύ αυστηρή αυτή τη στιγμή».

«Συνολικά, δεδομένου του τεράστιου steepening, οι αγορές πρέπει να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπαινιγμοί ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δεν χρειαζόταν να αυξηθούν πολύ περισσότερο, αλλά ότι η πολιτική δεν ήταν υπερβολικά αυστηρή, ίσως θέτουν μια ερμηνεία του «high for longer» για τα επιτόκια αντι να «φροντίσουμε να συντρίψουμε τον πληθωρισμό πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο», όπως αναφέρουν αναλυτές.

Ωστόσο, η αντίδραση στο μπροστινό μέρος ήταν σαφής και η τιμολόγηση της αγοράς για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed φέτος μειώθηκε στο 25%, από 40% την προηγούμενη ημέρα. Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν μπροστά στις γεωπολιτικές ανησυχίες που συνέβαλαν σε μια έντονη αποδυνάμωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τον S&P 500 να κλείνει με απώλειες κατά 0,85%, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX αυξήθηκε +2,2 μονάδες στις 21,4, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί πως όσον αφορά τη γεωπολιτική κατάσταση, η ανησυχίες κλιμακώθηκαν αργότερα στη συνεδρίαση των ΗΠΑ, εν μέσω της είδησης ότι μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Νότια Συρία έγινε στόχος επίθεσης με drone και ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού αναχαίτισε πυραύλους κοντά στην Υεμένη.

Σε αυτό το σκηνικό το Χρηματιστήριο και κυρίως οι αγοραστές θα πρέπει να βρουν πατήματα για να σπρώξουν την αγορά υψηλότερα, βλέποντας τις θετικές εξελίξεις που απορρέουν από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης αντιστέκεται σθεναρά στις ξένες πιέσεις, υποχωρώντας μόλις κατά 0,43% στις 1.173,56 μονάδες, με τον τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,15% στις 2.881,63 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 0,14% και τις 940,79 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,63% στα 1,278 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 0,7% στα 5,438 ευρώ, ενώ ήπιες πιέσεις περνάνε σε Eurobank και Πειραιώς στο -0,43% και στο -0,07%.

Ισχυρή άνοδος κόντρα στο ρεύμα για την Τέρνα Ενεργειακή που ξεπερνά τα 14,50 ευρώ στα 14,55 ευρώ, όπως και για τη Μυτιληναίος στο 1,25%. Παράλληλα, αιχμάλωτες σε ένα πλαίσιο ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, με τη Viohalco να υποχωρεί 2% και τη Cenergy κατά 0,7% στα 5,69 ευρώ.

Ήπια ανοδικά η Jumbo αλλά και η ΜΟΗ, με την Aegean να υποχωρεί κατά 2,57% στα 9,86 εν μέσω πιέσεων στις αεροπορικές, αν και η ελληνική αεροπορική βρίσκεται σε άλλο πλαίσιο. Πάρ'ολα αυτά, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όποτε και η Aegean βρίσκεται στο φάρμα πιέσεων των διεθνών αεροπορικών.

Πτωτικά κινούνται Lamda, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των Επαγγελματικών Ταμείων - Κίνητρα για την καταβολή σύνταξης αντί εφάπαξ

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες - Οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

Société Générale: Έφτασε η στιγμή του «investment grade» για την Ελλάδα από τη Standard & Poor's - Ακολουθεί η Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider