Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 1.220 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 1.220 μονάδες
Προσπάθεια για προσέγγιση της αγοράς προς το κρίσιμο επίπεδο των 1.220 μονάδων.

Τελ. ενημέρωση 12:10

Να χτίσει ένα ανοδικό σερί κόντρα στις διεθνείς εξελίξεις και με «όπλα» την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του υφεσιακού περιβάλλοντος της Ευρωζώνης, την αναβάθμιση από την S&P και μεγάλο ντιλ μεταξύ Alpha Bank - UniCredit, θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο.

Χθες η αγορά έδειξε μετά από αρκετό καιρό να «αναπνέει», βλέποντας πιο καθαρά τις παραπάνω θετικές εξελίξεις και υπεραποδίδοντας έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών. Όντας μια τραπεζοκεντρική αγορά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι 4 συστημικές έδωσαν το ρυθμό με την Alpha Bank σε θέση οδηγού (άνοδος που ξεπέρασε το 12%) και πιθανότατα θα ανεβάσουν ρυθμούς από το Νοέμβριο όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους και αναμένονται και εξελίξεις μεταξύ ΕΤΕ - ΤΧΣ.

Επιπλέον, η μετοχή της Alpha Bank συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List»), αντικαθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για τις δύο μετοχές θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Θετικό σήμα στέλνει και η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να καρπώνονται τα οφέλη των κινήσεων και των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον σε σύγκριση με τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2023. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουν αύξηση κατά 5% των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση δεδομένου ενός συνδυασμού (1) υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων στα επιτόκια προς το σκέλος των δανείων και (2) των γενικά σταθερών αποδόσεων στις καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 23% περιπου του συνόλου.

Στο διεθνές σκηνικό, το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συζήτησης αφορούσε τις διατλαντικές διαφορές στους δείκτες PMI με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν ακόμη και αν ο σύνθετος δείκτης έφτασε μόλις μια μονάδα υψηλότερα από τη γραμμή των 50 μονάδων που οριοθετεί μια κατάσταση μεταξύ επέκτασης και ύφεσης στις 51 μονάες (50 αναμένονταν και 50,2 τον περασμένο μήνα ). Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν μια ανοδική έκπληξη στο 50,9 έναντι 49,9 που αναμένονταν, από 50,1. Παράλληλα, ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν όντως έναν κίνδυνο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό, αλλά συνολικά, οι αριθμοί PMI των ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικοί.

Για την Ευρωζώνη, όσον αφορά τον δείκτη PMI, το σύνθετο αποτέλεσμα της Ευρωζώνης υποχώρησε χαμηλότερα από τις προσδοκίες στο 46,5 (έναντι 47,4 που αναμένονταν), από 47,2 τον Σεπτέμβριο. Η πτώση προήλθε τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τη μεταποίηση, οι οποίες ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες στο 47,8 και στο 43 αντίστοιχα. Συνολικά, αυτό μειώνει την πιθανότητα πρόσθετης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και αυξάνει τον κίνδυνο μιας ήπιας ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παράλληλα με μια μεγαλύτερη πιθανότητα οι μειώσεις της ΕΚΤ να ξεκινήσουν πριν από αυτές της Fed. Εάν οι προσδοκίες τραπεζικού δανεισμού αποδειχθούν σωστές, οι PMI είναι πιθανώς στο σωστό επίπεδο τώρα. Εάν πάλι αποδειχθούν πολύ πιο αισιόδοξοι, δημιουργούν την προοπτική περαιτέρω πτώσης του PMI και ύφεσης.

Ως προς το ταμπλό, τεχνικά, η κατοχύρωση του 1.185 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1.220 σε πρώτη φάση και στο 1.260 σε δεύτερη, όπως έχει αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ενώ τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να είναι εξαιρετικά, πιθανώς να ισχυροποιούν το σήμα των long και την ανοδική τάση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση 0,06% στις 1.195,89 μονάδες, με τον τζίρο στα 22 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 2.955,83 μονάδες, ενώ ο τρπαεζικός δείκτης υποχωρεί μερικώς κατά 0,41% στις 977,13 μονάδες.

Στις τράπεζες, πτώση 0,7% καταγράφει η Alpha μετά το χθεσινό ράλι στα 1,4185 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,39% και τα 5,60 ευρώ, και την Πειραιώς στο -0,14% και τα 2,906 ευρώ. Πτώση 0,39% καταγράφει και η ΕΥΡΩΒ.

Από την άλλη, την αγορά φαίνεται πως κρατά σήμερα ο ΟΤΕ με κέρδη 1,3% στα 13,22 ευρώ, η Μυτιληναίος στο 0,7% και ο ΟΠΑΠ στο 1,04%.

Ήπια άνοδο για Autohellas, ΔΕΗ και Τιτάν, ενώ στις τράπεζες βγάινει ένα ήπιο profit taking, με τον κλάδο να ετοιμάζεται για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση αν οι συνθήκες το ευνοοήσουν.

Πτώση καταγράφουν σήμερα επίσης η Τέρνα Ενεργειακή στο -0,91%, η ΕΥΔΑΠ διολισθαίνει κατά 2,48% και η EΛΧΑ κατά 1,68%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάγο» στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η ΕΚΤ – Ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα

Goldman Sachs: Τι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider