Ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τη Fed - Στο στόχαστρο οι 1.220 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τη Fed - Στο στόχαστρο οι 1.220 μονάδες
Ισχυρό ανοδικό σερί για τον S&P 500. Το νήμα πιάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 15:45

Ισχυρό ράλι - που συνεχίζεται και σήμερα - πυροδότησαν οι αποφάσεις της Fed αλλά κυρίως η dovish τοποθέτηση του Πάουελ σχετικά με το τι μελλεί γενέσθαι στα επιτόκια. Η χθεσινή ημέρα, ήταν η καλύτερη για τα αμερικανικά ομόλογα από τον Μάρτιο (η απόδοση του δεκαετούς βούτηξε κατά 19,7 μ.β), καθώς η έκβαση της FOMC ενίσχυσε ένα ήδη ισχυρό ράλι που οφείλεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το σχεδιασμό αναχρηματοδότησης και στα ασθενέστερα δεδομένα των ΗΠΑ. Το ράλι στα ομόλογα στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τις μετοχές, με τον S&P 500 (+1,05% χθες) να σημειώνει το ισχυρότερο τριήμερο ράλι του από τα τέλη Μαρτίου.

Σταθερά άφησε τα επιτόκια και η BoE ενώ η Wall περιμένε και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Apple μετά το σημερινό κλείσιμο της συνεδρίασης πριν από τα αμερικανικά payrolls αύριο.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank συνεχίζουν να αναμένουν ότι η Fed έχει ολοκληρώσει το κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά αυτό απαιτεί αποδείξεις συγκράτησης στα δεδομένα της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας, καθώς και των χρηματοοικονομικών συνθηκών που παραμένουν σφιχτές ή σφίγγουν περαιτέρω. «Πράγματι, με τον Πάουελ να βλέπει την επιμονή των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών ως «κρίσιμης σημασίας», δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν η χθεσινή αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για κάποια hawskish pushback, ειδικά αν συνεχιστεί», αναφέρουν οι αναλυτές.

Το ΧΑ από την άλλη, αρχίζει να βρίσκει δύναμη και τζίρο για να διασπάσει το επίπεδο των 1.220 μονάδων, που θα δώσει τάση και φέρει μεγαλύτερες εισροές στην αγορά. Η διατήρηση της πλαγιοανοδικής κίνησης ήταν μεν κάτι θετικό και κυρίως τα αμυντικά χαρακτηριστικά που έβγαλε η αγορά το προηγούμενο διάστημα, αλλά σίγουρα οι αγοραστές θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, στηριζόμενοι στα εγχώρια θεμελιώδη και στις προοπτικές της οικονομίας.

Αυτό λοιπόν που έθετε ως επιτακτική ανάγκη το insider.gr, γίνεται σήμερα, με σήμα και από τις διεθνείς αγορές. Νέα κεφάλαια φαίνεται να μπαίνουν στην αγορά και να ενεργοποιούνται ισχυρά χέρια που στέλνουν υψηλότερα την αγορά. Επίσης αν όλα τα roadshows που πραγματοποιούνται προσφέρουν κάποια στιγμή φρεσκάδα στην αγορά, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Ως προς τα εταιρικά, εργο ορόσημο για την ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και για την «πράσινη στροφή» της χώρας, είναι η συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα, το οποίο έχει τεθεί σχεδόν στο σύνολό του σε λειτουργία από την εταιρεία. Ενδεικτικό του «αποτυπώματος» που έχει ήδη αρχίσει να αφήνει στα μεγέθη της εταιρείας είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τρίμηνου, που δημοσιεύθηκαν χθες, με το συγκεκριμένο έργο να οδηγεί σε σημαντική ενίσχυσή τους, σε συνδυασμό με τις ανεμολογικές συνθήκες.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται και χωρίς το μέρισμα ΟΠΑΠ. Σημαντικά για την αγορά είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν Πειραιώς και Alpha Bank την Παρασκευή, ενώ ακολουθούν την Τρίτη Εθνική και Eurobank που αναμένεται να δώσουν τάση και δύναμη στην αγορά.

Χθες, τα βλέμματα έκλεψαν τα ΕΛΠΕ με ράλι 5,34% στα 7,30 ευρώ πλέον, ενώ και η Μυτιληναίος επανέρχεται σταδιακά καταγράφοντας άνοδο 1,49% στα 35,50 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο δίωρο γράφημα στη μετοχή της ΜΥΤΙΛ ο MACD κρόσαρε τον trigger δίνοντας ισχυρό αγοραστικό σήμα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διαπέρασε αρκετά αποφασιστικά τις 1.210 μονάδες και πλέον κινείται για το κρίσιμο επίπεδο των 1.220 μονάδων που θα αλλάξει ξανά τη μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Ο ΓΔ ενισχύεται κατά 1,57% στις 1.215,29 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 63 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωνει άνοδο 1,55% στις 2.972,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 2,59% στις 978,83 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς και η Alpha Bank ηγούνται με κέρδη 4,73% στα 2,924 ευρώ, με την Alpha Bank στο 3,32% και τα 1,4465 ευρώ. Κέρδη 2,91% στα 5,52 ευρώ για την ΕΤΕ με τη Eurobank στο 0,69% και τα 1,555 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος για τη Μυτιληναίος στο 2,48% και τα 36,38 ευρώ αλλά και για την Τέρνα Ενεργειακή στο 2,85% και τα 14,78 ευρώ.

Ράλι 5,45% για Aegean στα 10,84 ευρώ, με την ΕΛΧΑ στο 2,39% και την Ελλάκτωρ στο 3,32%. Δυναμική επάνοδος για την ΕΧΑΕ στο 1,87% και τα 4,91 ευρώ.

Στο 1,34% η Τιτάν έχοντας υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες, με τη ΔΕΗ στο 1,46% και τα διυλιστήρια να κινούνται σταθερά πάνω από το 2%. Κέρδη επίσης αλλά σε ηπιότερο βαθμό για την ΕΕΕ, ενώ στο 3,31% βρίσκεται ο ΟΤΕ στα 13,72 ευρώ.

Πτώση λόγω της αποκοπής μερίσματος για τον ΟΠΑΠ στο -3,73% και τα 15,48 ευρώ. Παράλληλα, ισχυρά κέρδη καταγράφει και η Lamda στο 4,19% και τα 6,34 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καφηρέας: Το αιολικό πάρκο που εκτοξεύει EBITDA & «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τι βλέπουν οι επιχειρήσεις για το επόμενο 12μηνο – Εντείνεται ο προβληματισμός για τα υψηλά επιτόκια 

Ρεύμα: Ξεκινά η ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 275 εκατ. στο πρώτο 11μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider