Χρηματιστήριο: Το market making σπρώχνει την αγορά χαμηλότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το market making σπρώχνει την αγορά χαμηλότερα
ΕΤΕ και Eurobank έσπασαν τα κοντέρ, μετά από Alpha και Πειραιώς, στέλνοντας ισχυρό σήμα για διανομή μερίσματος.

Τελ. ενημέρωση 12:14

Με τη Wall Street να συνεχίζει το ανοδικό της σερί, το ΧΑ δε κατάφερε να ισορροπήσει καθώς το market making καλά κρατεί, ενώ και η ρηχότητα της αγοράς δε βοηθά σε καμία περίπτωση να υπάρξει μια βιώσιμη και δυνατή ανοδική κίνηση. Το speculation συνεχίζεται σε επίπεδα αστειότητας πλέον σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους μετά τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έρχεται πλέον μόνο από αλγόριθμους και όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr εάν η αγορά θέλει να κυνηγήσει ένα δυνατό φινάλε έτους σίγουρα η συναλλακτική δραστηριότητα θα πρέπει να ενισχυθεί και κυρίως να υλοποιηθεί από real investors, με τους τζίρους να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να δυναμώσουν την τάση.

Χθες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξέπληξαν θετικά με τις αποδόσεις τους, θέτοντας σε πρώτη γραμμή την επιβράβευση των μετοχών. Παράλληλα, από τη Δευτέρα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για το placement της ΕΤΕ και όπως όλα δείχνουν αναμένονται άκρως θετικές εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν ευρύτερα την εικόνα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, αναψε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού το «πράσινο φως» για την την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Intrakat. Τίθεται, έτσι, σε τροχιά άμεσης ολοκλήρωσης το όραμα του ομίλου Intrakat για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στις Κατασκευές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα.

Σειρά παίρνει αύριο η ΔΕΗ για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου (after market). Η Eurobank Equities αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ετήσια βάση, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν έσοδα τρίτου τριμήνου στα 1,9 δισ. ευρώ (-55% σε ετήσια βάση) λόγω χαμηλότερων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, με επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 304 εκατ. ευρώ (+42% σε ετήσια βάση). Σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδόσεις, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν κοντά στα 76 εκατ. ευρώ.

Ένα άκρως ισχυρό τρίμηνο θα παρουσιάσει και η Τιτάν με πολύ ισχυρή κερδοφορία, με EBITDA +47% σε ετήσια βάση στα 140 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές. Η Eurobank Equities αναμένει έσοδα σε επίπεδο ομίλου στα 643 εκατ. (+3% ετησίως), καθώς η ζήτηση και οι τιμές φαίνεται να έχουν παραμείνει υγιείς. Αναμένουμε βελτιωμένο περιθώριο EBITDA γ' τριμήνου στο 22% περίπου έναντι 15% το τρίτο τρίμηνο του 2022, υποστηριζόμενο από πρωτοβουλίες τιμολόγησης και κόστους. Στην ουσία, η χρηματιστηριακή αναμένει κέρδη της τάξεως των 73 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο, +66% σε ετήσια βάση.

Στα διεθνή τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στους χειρισμούς της Fed. Χθες υπήρξαν αρκετοί ομιλητές με ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Kashkari είπε ότι «δεν βλέπω αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η οικονομία αποδυναμώνεται». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του Chicago, Goolsbee, παρέμεινε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν αρέσκεται στο «να δεσμευτεί εκ των προτέρων στο ποια θα είναι τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση, όταν έχουμε ακόμη εβδομάδες μπροστά μας και πολλές πληροφορίες να συγκεντρώσουμε». H πρόεδρος της Fed του Dallas, Logan, είπε ότι υπήρξε κάποια «σημαντική χαλάρωση» στην αγορά εργασίας, αλλά «φαίνεται ότι εξακολουθούμε να κινούμαστε στο 3% αντί για 2%» στον πληθωρισμό με συνεχιζόμενες αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες που απαιτούνται για τη μείωση του πληθωρισμού. Το γεράκι της Fed, Bowman, ήταν η μόνη που μίλησε ρητά για πρόσθετες αυξήσεις, καθώς «περιμένει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας στο 2% εγκαίρως».

Ένας παράγοντας που υποστηρίζει τις θετικές προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό ήταν η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το αργό Brent υποχώρησε κατά 4,19% στα 81,61 δολάρια το βαρέλι και το WTI κατά 4,27% στα 77,37 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Brent έκλεισε χαμηλότερα από τα επίπεδά του πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, βρισκόμενο στα 84,58 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου. Τόσο το Brent όσο και το WTI βρίσκονται χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο. Έτσι, παρά τους αρχικούς φόβους ότι οι αγορές πετρελαίου θα διαταραχθούν από μια ευρύτερη κλιμάκωση, είναι σαφές ότι οι επενδυτές παραμένουν σχετικά αδιάφοροι από αυτόν τον κίνδυνο προς το παρόν.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, αναλυτές επισημαίνουν πως βρισκόμαστε στο κύμα 5 όπου η αγορά ανεβαίνει εν μέσω αμφιβολιών και ανησυχίας, αλλά κινείται προς τα πάνω. Παράλληλα, εκτιμούν πως η αγορά θα ανεβαίνει σταθερά μέχρι τις 1.380 μονάδες περίπου, με μικροδιορθώσεις, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο «Santa Claus Rally».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια νέα πτώση 0,52% στις 1.222,50 μονάδες, με τον τζίρο χαμηλότερα των 16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,57% στις 2.979,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται στο -0,71% και στις 978,60 μονάδες.

Στις τράπεζες τα ισχυρά αποτελέσματα περνούν απαρατήρητα με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,5% στα 2,886 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,84% και τα 5,454 ευρώ και την Alpha Bank στο -0,62% και τα 1,4505 ευρώ. Πιέσεις και στη Eurobank στο -0,26%.

Χαμηλότερα συνεχίζουν Μυτιληναίος, ΕΕΕ, Aegean κααι διυλιστήρια, ενώ πιέσεις περνάνε και στη Jumbo τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Σαράντης.

Ήπια κέρδη μόνο για ΟΤΕ, Autohellas, Cenergy και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας (Eurobank): Πώς θα αξιοποιήσουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα - Μέρισμα 25% επί των κερδών του 2023

Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025

Lamda: Λανσάρει νέες οικιστικές «γειτονιές», ποιες είναι οι τιμές – Τα σχέδια για πύργους και SPV γραφείων με αξία 200-400 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider