Προς τριήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο - Απουσία αγοραστών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς τριήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο - Απουσία αγοραστών
Αγνοούνται οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο. «Καίγονται» έτσι τα θετικά αποτελέσματα.

Τελ. ενημέρωση 13:15

Δε λέει να τελειώσει το ανοδικό σερί του S&P 500 και του Nasdaq, καθώς το ράλι των ομολόγων συνεχίστηκε με τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.

Και αυτό διότι οι επενδυτές νιώθουν πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επρόκειτο να υποχωρήσει και ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται σε έναν ακόμη γύρο πτώσης της τιμής του πετρελαίου, με το αργό Brent να κλείνει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ενώ το WTI έκλεισε κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι.

Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η άνωθεν υποχώρηση διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία, με τα στοιχεία από την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών να δείχνουν ότι το μέσο σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,61% την εβδομάδα που έληξε στις 3 Νοεμβρίου. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2022. Αυτό με τη σειρά του, βοήθησε τον δείκτη των αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας να ανέβει από το χαμηλότερο επίπεδό του από το 1995 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμα στις αγορές αναμένεται να στείλουν σήμερα ο πρόεδρος της Fed Powell, που θα μιλήσει σε συνέδριο του ΔΝΤ, ο Bostic της Fed, ο Barkin και η Paese, η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde, ο Villeroy και ο Lane της ΕΚΤ. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει το οικονομικό δελτίο της και από την πλευρά των δεδομένων, έχουμε τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ.

Στα εγχώρια, το ΧΑ συνέχισε σε ρυθμούς υποαπόδοσης, παρά τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών και άλλων εισηγμένων, με το market making να κρατεί καλά, ενώ και η ρηχότητα της αγοράς δε βοηθά σε καμία περίπτωση να υπάρξει μια βιώσιμη και δυνατή ανοδική κίνηση. Οι επενδυτές φαίνεται να αναμένουν την ολοκλήρωση του ντιλ Alpha - Uni αλλά και το σημαντικό placement της Εθνικής, που θα δώσει νέα ώθηση και πνοή στον κλάδο, με το ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς να είναι υψηλό.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έρχεται πλέον μόνο από αλγόριθμους και όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr εάν η αγορά θέλει να κυνηγήσει ένα δυνατό φινάλε έτους σίγουρα η συναλλακτική δραστηριότητα θα πρέπει να ενισχυθεί και κυρίως να υλοποιηθεί από real investors, με τους τζίρους να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να δυναμώσουν την τάση.

Από την άλλη, κερδοφορία ρεκόρ στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Titan, με τις πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο να αυξάνονται κατά 5,9% σε €663,2 εκ., συγκριτικά με €626,3 εκ. το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν σημαντική αύξηση ύψους 63,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε €155,5 εκ. Οι αυξημένοι όγκοι, τα θετικά επίπεδα τιμών, η λειτουργική αποδοτικότητα, το βελτιωμένο ενεργειακό μίγμα και η συγκράτηση του κόστους ενέργειας, συνέβαλαν αθροιστικά στην αποκατάσταση του περιθωρίου κέρδους. Αν και παρατηρήθηκε μερική υποχώρηση του ενεργειακού κόστους σε τομείς όπως των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας -συγκριτικά με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2022- η αγορά συνέχισε να δέχεται πιέσεις από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστος εργασίας, των πρώτων υλών και άλλων παραμέτρων του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η δυναμική θέση του ομίλου σε αγορές με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά διατήρησε αμείωτη τη ζήτηση τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και κατά της διάρκεια του εννεαμήνου.

Παράλληλα και η ΔΕΗ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου σήμερα (after market). Η Eurobank Equities αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ετήσια βάση, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν έσοδα τρίτου τριμήνου στα 1,9 δισ. ευρώ (-55% σε ετήσια βάση) λόγω χαμηλότερων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, με επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 304 εκατ. ευρώ (+42% σε ετήσια βάση). Σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδόσεις, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν κοντά στα 76 εκατ. ευρώ.

Εκτίναξη στα βασικά της μεγέθη κατέγραψε η IDEAL, με την εισηγμένη να εμφανίζει αύξηση των εσόδων κατά +111% στα 273,9 εκατ. ευρώ, αύξηση των EBITDA κατά +106% στα 40,2 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά +83% στα 22,0 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Στα εταιρικά, σε νέα φάση εισέρχεται ο όμιλος Intrakat αλλά και γενικότερα ο κλάδος κατασκευών – υποδομών μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» που έδωσε και επισήμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ. Πλέον, δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στην χώρα, με στρατηγική στόχευση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα.

Να σημειωθεί πως όπως εκτιμούν τεχνικοί αναλυτές βρισκόμαστε στο κύμα 5 όπου η αγορά ανεβαίνει εν μέσω αμφιβολιών και ανησυχίας, αλλά κινείται προς τα πάνω. Παράλληλα, εκτιμούν πως η αγορά θα ανεβαίνει σταθερά μέχρι τις 1.380 μονάδες περίπου, με μικροδιορθώσεις, ενώ οι ίδιοι δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στο «Santa Claus Rally» και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα πτώση και υποαπόδοση έναντι των διεθνών αγορών, και πλέον βρίσκεται στο -0,34% και στις 1.223,07 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά στα 26 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,45% στις 2.979,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,27% στις 980,75 μονάδες.

Στις τράπεζες, κέρδη 0,49% καταγράφει η Πειραιώς, με την Alpha Bank στο -0,48% και τα 1,452 ευρώ και την ΕΤΕ με τη Eurobank να υποχωρούν επίσης.

Καπνός τα κέρδη για τη Μυτιληναίος με πτώση 1,47% στα 34,84 ευρώ, ενώ βαριές απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ (-3,31%), ΜΟΗ (-2,41%) και ΕΧΑΕ (-1,43%).

Προσπαθούν να κρατήσουν την αγορά Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy. Κέρδη 2,88% για την Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Το 2024 σε «φουλ» λειτουργία το mega ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου – «Παγωμένοι» διαγωνισμοί 760 εκατ. στην Αττική  

J.P. Morgan: «Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα - Κορυφαία επιλογή στη ζώνη CEEMEA η Alpha Bank

Intrakat: Πώς μετατρέπεται σε ισχυρό πυλώνα σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη (και) μέσω της ΑΚΤΩΡ - Νέο τοπίο στις υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider