Με Coca Cola και OTE κρατάει το θετικό πρόσημο το ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Coca Cola και OTE κρατάει το θετικό πρόσημο το ΧΑ
Αποτελέσματα και οι νέες μετοχές της ΕΤΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Σε ανοδικό τέμπο συνέχισε η αμερικανική αγορά και χθες βαδίζοντας σε μια «κουρεμένη» εβδομάδα, καθώς λόγω του Thanksgiving την Πέμπτη δε θα υπάρξει συνεδρίαση, ενώ και την Παρασκευή θα είναι περιορισμένη.

Ο S&P 500 βγήκε εκτός κάδρου διόρθωσης και επιταχύνει την ανοδική ορμή με τον Άγιο Βασίλη να ετοιμάζεται να αφήσει ξανά τα δώρα του στη «Μέκκα της Αγοράς» και συνάμα και στις υπόλοιπες. Η αισιοδοξία ήταν εμφανής γενικότερα και χθες, με τον δείκτη VIX να κλείνει σε χαμηλό 2 μηνών και τον δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών του Bloomberg στις ΗΠΑ να υποχωρεί στο πιο ευνοϊκό του σε δύο μήνες επίσης. Σημείο αιχμής για τις αγορές θα είναι τα κέρδη της Nvidia απόψε. Τα αποτελέσμα που είχε ανακοινώσει για το πρώτο τρίμηνο τον Μάιο είδαν τις αγορές να λαμβάνουν ένα κύμα τεράστιας δυναμικής της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να εξελίσσεται σε ένα σημαντικό μακροοικονομικό γεγονός.

Ως προς το ΧΑ, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η υπερκάλυψη στην Εθνική ήταν άκρως θεαματική κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο πακέτο μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μία αγορά που με το ζόρι στην πρόσφατη πτωτική περίοδο κατάγραφε με το ζόρι 70 εκ. τζίρο ξαφνικά βρέθηκε με 1 δις Placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο. Αυτό που μόνο του μας δείχνει ότι οι θεσμικοί ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά μέσο μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι Έλληνες πιάστηκαν στον ύπνο με μετρητά με την εικόνα της αγοράς την τελευταία περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εισέλθουν αργά ή γρήγορα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της Ελληνικής αγοράς μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο. Είχαμε σχολιάσει επίσης ότι τα κλεισίματα βιβλία του Νοεμβρίου θα παίξουν τον ρόλο τους με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα. Τα Ελληνικά κλεισίματα έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του έτους είναι θετικό… Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχολογία να μας επηρεάζει μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος.

«Τεχνικά τώρα βραχυπρόθεσμα πιάσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει στην ζώνη του 1.265 στον ΓΔ με το επίπεδο να χρειάζεται προσοχή στην παρούσα μιας και δεν ξέρουμε αν μπορεί να τα καταφέρει με την πρώτη δοκιμή. Από την άλλη κοιτώντας τα εβδομαδιαία έχουμε τους ταλαντωτές μας σε πολύ καλό επίπεδο για το επόμενο διάστημα αν η αγορά συνεχίσει με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει σήματα σε εβδομάδα τόσο σε τιμές όσο και σε ταλάντωση. Άλλωστε απέχει και λίγο από τα προηγούμενα υψηλά».

Στα εταιρικά, με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17,4% και καθαρών κερδών κατά 41,2% έκλεισε το εννεάμηνο για τον όμιλο της ΕΧΑΕ. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε 34,4 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4%. Παράλληλα, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και Fourlis ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα, ενώ πρεμιέρα κάνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι νέες μετοχές της ΕΤΕ, με την τιμή διάθεσης στο 5,30 και την τιμή στο ταμπλό στα 6,24. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει profit taking και σε τη διάσταση, καθώς πολλοί ξένοι περιμένουν στη γωνία για αγορές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,34% στις 1.252,75 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,35% στις 3.056,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 0,43% στις 1.051,06 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί εκ νέου κατά 0,86% στα 1,501 ευρώ, με την Πειραιώς να υπεραποδίδει με κέρδη 1,25% και την ΕΤΕ στο 0,71% και τα 6,284 ευρώ. Σταθερή στα1,649 ευρώ η Eurobank.

Ισχυρή άνοδο για ΕΕΕ στο 4,66% και τα 25,14 ευρώ όπως και για τον ΟΤΕ στο 2,02% και τα 13,11 ευρώ, με τις δύο μετοχές να τραβούν την αγορά προς τα πάνω. Κέρδη για ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με τον ΟΠΑΠ να προσγειώνεται εκ νέου μετά τα κέρδη της τάξεως του 1% που κατέγραφε.

Ανοδικά αλλά ήπιότερα Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Autohellas να βυθίζεται κατά 2,34% και τη Viohalco κατά 1,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μετά την Εθνική, έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» - Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου

Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Top pick η Εθνική

Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,4% φέτος και 2,9% το 2024 - Πιστοποίηση από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider