Στο τέμπο των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο - Διαπερνά τις 1.270 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέμπο των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο - Διαπερνά τις 1.270 μονάδες
Ζώνη άμυνας πάνω από τις 1.260 μονάδες χτίζει το ΧΑ. Εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ οι αγορές.

Τελ. ενημέρωση 15:10

Με «μοχλό» τις τράπεζες και λίγη άμυνα το ΧΑ κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 1.260 μονάδες, χτίζοντας όπως φαίνεται μια ζώνη άμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα υψηλά ακόμη discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών και άλλων, αλλά και οι ισχυρές προοπτικές των ίδιων ενισχύουν το ενδιαφέρον των ξένων για τοποθετήσεις.

Οι προοπτικές άλλωστε των ελληνικών τραπεζών είναι άκρως θετικές, καθώς έχουν αφήσει πίσω τους τις δυσκολίες τους παρελθόντος, η κερδοφορία τους καθίστανται βιώσιμη, τα μερίσματα έρχονται και τα discounts έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υψηλά. Fidelity, BlackRock, Norges, Allianz, Pimco, Capital, Pictet, Wellington, Fiera, GIC, RWC, Power Corporation of Canada, Sumitomo Mitsui Trust και άλλοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στην ελληνική αγορά ενώ διαχειρίζονται και αρκετά δισ. για πελάτες βρέθηκαν κεντρικά της Morgan Stanley για να δουν την εξέλιξη του εγχώριου επενδυτικού στόρι στο διήμερο roadshow.

Από την άλλη και στο σκέλος της οικονομίας, ένα βήμα πριν την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρεών της βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθώντας μάλιστα την επικείμενη αναβάθμιση από την Fitch Ratings η οποία αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο, η χώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΟ δήλωσαν μάλιστα στο Reuters πως προσβλέπουν σε μία επανάληψη της κίνησης το 2024, στέλνοντας ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Πέρα από τα εγχώρια και επειδή η γραμμή χαράζεται από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, τα βλέμματα παραμένουν στραμμμένα στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο διοικητής της Fed Waller, δήλωσε ότι «είναι όλο και πιο σίγουρος ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι αυτή τη στιγμή καλά τοποθετημένη για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%». Μάλιστα, με βάση τις απαντήσεις του άφησε τις ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων στο 1ο εξάμηνο εάν ο πληθωρισμός συμπεριφερθεί όπως πιστεύει ότι θα μπορούσε.

Βέβαια από την άλλη υπήρχαν φωνές όπως Bowman, η οποία συνεχίζει να εμμένει στη θέση της για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμς, να τονίζει ότι «με έναν ενθαρρυντικό ρυθμό, η τροχιά του πληθωρισμού έχει αλλάξει».

Οι αγορές στρέφονται σήμερα στις ανακοινώσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν την προκαταρκτική μέτρηση του γερμανικού πληθωρισμού για τον Νοέμβριο, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει η δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Από τις κεντρικές τράπεζες, συνεντεύξεις θα παραχωρήσουν ο διοικητής της BoE Bailey, η πρόεδρο της Fed του Cleveland, Mester, ενώ θα κυκλοφορήσει και το Beige Book.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,42% στις 1.270,05 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,27% και στις 3.092,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,06% στις 1.071,38 μονάδες.

Στις τράπεζες, στα 6,186 ευρώ βρίσκεται η ΕΤΕ με κέρδη 0,32%, ενώ στα 3,23 ευρώ βρίσκεται η Πειραιώς, με νέα άνοδο 1,76%. Υψηλή μεταβλητότηα στην Alpha Bank που από τα 1,58 υποχωρεί πλέον κατά 1,27% στα 1,56 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,06% και τα 1,668 ευρώ.

Από την άλλη, ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΜΟΗ, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφει η Τέρνα Ενεργειακή στο 3,01% και τα 15,40 ευρώ. Γενικότερα παρατηρείται ένα rotation μεταξύ blue chips - τραπεζών, ενώ χάνουν μέρος της δυναμικής τους Viohalco και ElvalHalcor, όπως και η Ελλάκτωρ που από τα 2,28 ευρώ βρίσκεται πλέον στα 2,235 ευρώ.

Υποχωρεί η ΔΕΗ παρά την αρχική της δυναμική, με πτώση 0,47% στα 10,70 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλα τα ψιλά γράμματα του νέου φορολογικού πλαισίου

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μερίσματα 11 δισ. ευρώ και ετήσια EBITDA 1,2 δισ. ευρώ από παραχωρήσεις και μεγάλα projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider