Wall Street: Ο Nasdaq δυσκολεύει το rebound μετά το πτωτικό 2Χ2

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ο Nasdaq δυσκολεύει το rebound μετά το πτωτικό 2Χ2
Προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα των δύο πρώτων συνεδριάσεων του 2024 κάνουν οι δείκτες, με την προσοχή να βρίσκεται στον Nasdaq και στις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές.

Τελευταία ενημέρωση: 20:04

Προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα των δύο πρώτων συνεδριάσεων του 2024 κάνουν οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναλύουν τα διφορούμενα μηνύματα της Fed για το εάν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της αλλά και τις γεμάτες ένταση γεωπολιτικές εξελίξεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγορές, διαμορφώνοντας μία ρευστή κατάσταση. Σήμερα επίσης, πήραν στα χέρια τους ένα μέρος από τα σημαντικό μακροοικονομικά στοιχεία που αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο εάν οι ελπίδες τους για μείωση των επιτοκίων είναι βάσιμες ή όχι.

Χθες, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φάνηκαν επιφυλακτικοί για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της FOMC τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς ενώ «είδαν» πιθανές μειώσεις επιτοκίων για το μέλλον, επεσήμαναν πως η «πορεία» προς τα εκεί είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Στη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5 με τα μέλη να αναφέρουν ότι αναμένουν περικοπές τριών ποσοστιαίων μονάδων έως το τέλος του 2024. Ωστόσο, η σύνοψη της συνάντησης σημειώνει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή εάν θα συμβεί αυτό

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται 0,29% στις 37.539 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο +0,10% και στις 4.709 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,13% στις 14.572 μονάδες, συνεχίζοντας σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη ημέρα.

Χθες ο Dow έχασε σχεδόν 300 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite πάνω από 1%. Την Τρίτη υποχώρησε περισσότερο από 1,6%, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα του από τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κάτω από το βάρος των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών.

Οι μετοχές της Apple υποχωρούν περισσότερο από 4% αυτή την εβδομάδα. Ο τεχνολογικός γίγαντας την Πέμπτη υποβαθμίστηκε από την Barclays, επικαλούμενη την αδύναμη ζήτηση για το iPhone 15, ενώ και οι αναλυτές της Piper Sandler υποβάθμισαν την μετοχή της. Σήμερα υποχωρεί κατά 1,09%.

"Ανησυχούμε για τα αποθέματα κινητών τηλεφώνων που εισέρχονται στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και επίσης θεωρούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν κορυφωθεί για τις πωλήσεις. Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν το 51% των συνολικών κύκλων εργασιών", έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

Οι αμερικανικές μετοχές τσιπ προστέθηκαν στις απώλειες που κατέγραψε την Τετάρτη η Wall Street, με τις εταιρείες ημιαγωγών να υποχωρούν από τις τιμές ρεκόρ μετά το ισχυρότερο έτος που κατέγραψαν από το 2009, όταν ο κλάδος ανέκαμψε μετά την οικονομική κρίση. Η πτώση άνω του 2% στις μετοχές της AMD, της Qualcomm και της Broadcom, επηρέασαν περισσότερο τον δείκτη ημιαγωγών PHLX, ο οποίος υποχώρησε 2,1%. Ο δείκτης PHLX έχει πλέον υποχωρήσει σχεδόν 7%, από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ κλείσιμο στις 27 Δεκεμβρίου.

Μάκρο

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι νέες προσλήψεις τον Δεκέμβριο έφτασαν στις 164.000. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση των προσλήψεων κατά 130.000. Η κυβέρνηση την Παρασκευή αναμένεται να αναφέρει ότι δημιουργήθηκαν 170.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.

Επίσης, σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών, στις 202.000, υποχώρησε ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του 2023. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000 από το αναθεωρημένο μέγεθος των 220.000 αιτήσεων. Οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 219.000 νέες αιτήσεις την εβδομάδα έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider