Οι traders δημιουργούν ξανά θόρυβο στο Χρηματιστήριο - Πιέζουν τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι traders δημιουργούν ξανά θόρυβο στο Χρηματιστήριο - Πιέζουν τις τράπεζες
Η Scope ανοίγει το «χορό» των αξιολογήσεων. «Κράχτης» το ΔΑΑ για το Χρηματιστήριο. Ενισχύεται το επενδυτικό story.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Σταθερή στη θέση της η ΕΚΤ δεν εξέπληξε τις αγορές όπως έκανε το αμερικανικό ΑΕΠ, με το ΧΑ να κινείται χαμηλότερα χθες έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών, καθώς η profit takers είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Βέβαια χαμηλότερα των 1.350 μονάδων υπήρξαν άμεσα ενεργοποιήσεις από τους long που με αιχμή τις τράπεζες, τράβηξαν την αγορά, ανακτώντας ξανά τις 1.350 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «με την Τεχνολογία στην αιχμή του δόρατος πορεύεται το ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το μονεντουμ των τεχνολογικών κολοσσών αποτελεί ευλογία για τους bulls, που ισχυροποιούν τους υπεραγορασμένους δείκτες, από την άλλη όμως, μεγάλο τμήμα των Επενδυτών... δεν πείθεται και τελεί εν αναμονή μιας αξιόλογης διόρθωσης, επικαλούμενο το τεράστιο ράλι των 3 τελευταίων μηνών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το ενδιαφέρον της ανάλυσης θα στραφεί στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις... ζυγοσταθμίσεις των Επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των Επιτοκίων. Μια πρώτη καλή ιδέα των προθέσεων των ΚΤ πήραμε πριν λίγη ώρα από την ΕΚΤ. Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, που ακόμη "πηγαίνει τρένο" λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή Αγορών, και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη. Διακρίνουμε αρκετούς εγχωριους τίτλους με θετική τροχιά στα Θεμελιώδη, τους οποίους επιβραβεύουμε με εντολές αγοράς και κυλιόμενα stop-loss για ασφάλεια. Παρακολουθούμε τα Γεωπολιτικά αλλά συγκρατημένα, καθώς δεν υπάρχει λόγος πανικόβλητων ρευστοποιήσεων όσο ο "Big Brother" Dow-Jones κινείται με άνεση από υψηλό σε υψηλό. "Βαρόμετρο" παραμένει το Πετρέλαιο (σε υψηλό τρέχοντος έτους σήμερα), που κάμπτει το πρόσφατο ράλι των Ομολόγων, ενώ το ρεκόρ στο ύψος των προγραμματισμένων εκδόσεων Χρέους λειτουργεί επιβαρυντικά».

Να σημειωθεί επίσης πως το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες τη στιγμή που και η διεθνής ανοδική τάση είναι πολύ ισχυρή και βοηθάει και τη Λ. Αθηνών.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Από την άλλη, οι τελευταίες ημέρες αναμένεται να φέρουν νέα δεδομένα σε πολλά μέτωπα, με τη βιτρίνα του ΧΑ να λάμπει χθες στη Νέα Υόρκη καθώς υπήρξε το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, ενώ το Ελευθέριος Βενιζέλος ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λ. Αθηνών. Παράλληλα, σήμερα η Scope (BBB-) ανοίγει το «χορό» των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, έχοντας δώσει πρώτη την επενδυτική βαθμίδα με σταθερό outlook, λειτουργώντας προεξοφλητικά για τους «big3». Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει σήμερα μια αναβάθμιση του outlook σε θετικό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση στον τοίχο των αξιολογήσεων.

Στα επιχειρηματικά μετά την Αττική Οδό και το έργο του ΒΟΑΚ ξεμπλόκαρε πηγαίνοντας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ τα αποτελέσματα της Mytilineos αποτέλεσαν μια καλή πρώτη γεύση για τα θετικά αποτελέσματα που έρχονται και από τους υπόλοιπου εισηγμένους ομίλους και κυρίως τις τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% στις 1.349,48 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,36% στις 3.280,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ξανά κατά 0,54% στις 1.132,49 μονάδες.

Φυσικά, η σοβαρότητα της αγοράς φαίνεται από το ότι η ΕΤΕ έφτασε στο άνοιγμα μέχρι και στα 6,65 ευρώ με ισχνό τζίρο, προτού αρχίζει και μαζεύει φτάνοντας πλέον στα 6,77 ευρώ και απώλειες 1,17%!

Νέες απώλειες και για Πειραιώς στο -0,29% και τα 3,424 ευρώ με την Alpha Bank στο -0,34% και τη Eurobank οριακά υψηλότερα στο 0,06% και τα 1,7425 ευρώ.

Κέρδη 0,29% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αν και ο όμιλος πήρε και τον ΒΟΑΚ με την αγορά να απέχει..., ενώ στο 0,20% βρίσκεται η Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη 1,15% για ΕΛΧΑ και 1,12% για ΕΛΠΕμε την Ιντρακόμ να κάνει ράλι 2,55% στα 3,815 ευρώ.

Οριακές κινήσεις σε ΕΕΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΜΟΗ. Απώλειες από την άλλη για Jumbo στο -1,73% και τα 26,14 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ε. Μυτιληναίος: Οι 5 άξονες ανάπτυξης – Επόμενο success story τα ηλεκτρικά δίκτυα

Με μεγαλύτερα χαμόγελα η J.P. Morgan μετά το «Capital Markets Day» της ΔΕΗ - Βάση για αναβαθμίσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Mega επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Παραχωρήσεων – Ανεκτέλεστο 7,5 δισ. ευρώ, μερίσματα «μαμούθ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider