Με φόρα το Χρηματιστήριο για τις 1.400 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με φόρα το Χρηματιστήριο για τις 1.400 μονάδες
Με φόρα έρχεται το Χρηματιστήριο σμπαραλιάζοντας κάθε αντίσταση, που όπως εύστοχα σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, «οι αντιστάσεις είναι για να σπάνε»...!

Με φόρα έρχεται το Χρηματιστήριο σμπαραλιάζοντας κάθε αντίσταση, που όπως εύστοχα σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, «οι αντιστάσεις είναι για να σπάνε»...!

Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει προς τις 1.400 μονάδες σε πρώτο βαθμό.

Το παραπάνω επίπεδο δεν είναι τυχαίο καθώς αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Φυσικά οι τράπεζες είναι αυτές που θα σύρουν και φέτος το χορό της ανόδου, με τις μετοχές και των τεσσάρων να γράφουν νέα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερες τιμές. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα που θα δώσουν και η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.

Επιπλέον, η ζήτηση για τα ελληνικά assets από τα μεγάλα ξένα «σπίτια» ενισχύεται συνεχώς, με το IPO του Ελ. Βενιζέλος να αποτελεί ορόσημο για την αγορά. Συγκεκριμένα, στο άνω όριο του εύρους διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης στη δημόσια προσφορά των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι 90 εκατ. μετοχές διατίθενται στα 8,2 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ. Η κατανομή που αποφασίστηκε προβλέπει τη διάθεση 12,2 εκατομμυρίων μετοχών στους Ελληνες επενδυτές και 77,8 εκατομμυρίων στους ξένους θεσμικούς.

Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην τιμή διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Παράλληλα, όσοι επενδυτές του retail κυρίως πούλησαν στο ταμπλό για να μπουν στο IPO του ΔΑΑ και εν τέλει με βάση την κατανομή, «έμειναν στον άσσο»...θα το μετάνιωσαν, βλέποντας την δύναμη της τάσης και τα επίπεδα στα οποία σκαρφάλωσαν αρκετά blue chips και κυρίως οι τράπεζες. Κάπως έτσι θα αναγκαστούν πλέον να «κυνηγήσουν» ή να αναμείνουν για κάποια διορθωτική κίνηση, κάτι που δε διαφαίνεται στον άμεσο χρονικά ορίζοντα.

Στο ταμπλό, υπάρχει και επίσημα αντιστροφή τάσης με αποφασιστική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων. Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,72% στις 1.386,68 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,69%, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 1,01% στις 1.213,73 μονάδες.

Κέρδη 2,21% για την Alpha και 1,53% για την Πειραιώς με την ΕΤΕ στο 0,62% και τα 7,124 ευρώ και τη Eurobank στο 0,25%.

Ισχυρή άνοδος επίσης για την ΕΕΕ στο 1,4% και τα 27,5 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,27% και τη ΔΕΗ στο 0,97%. Κέρδη άνω του 2% για την ΕΧΑΕ με την Optima στο 1,78% και τα 7,43 ευρώ.

Από την άλλη απώλειες καταγράφει η Autohellas και ΟΠΑΠ με ΜΥΤΙΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider