Στοχεύει τις 1.400 μονάδες το ΧΑ με συνέχεια του «ράλι» από τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στοχεύει τις 1.400 μονάδες το ΧΑ με συνέχεια του «ράλι» από τις τράπεζες
Στο επίκεντρο των «ταύρων» ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος και ειδικά η Πειραιώς με «μοχλό» το επικείμενο placement.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Μια σημαντική υπέρβαση κατάφερε να πετύχει το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση διασπώντας αποφασιστικά το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων, που όπως έχει επισημάνει το insider.gr θα οδηγήσει με ένα σταθερό ρυθμό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, καθώς η βίαιη πτώση του 2015 δημιούργησε αρκετά «κούφια» σημεία.

Αυτό συνεπάγεται πως όσο εύκολα κατέρρεαν οι τράπεζες κατέρρεαν τότε, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αναρριχηθούν και να καλύψουν άνετα αυτά τα σημεία.

Το παραπάνω επίπεδο δεν είναι τυχαίο καθώς αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελούσε μια πολύ ισχυρή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας έφερε μια ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, «όταν ακόμα μια εβδομάδα μοιράζει κέρδη στον ftse 2% και στον τραπεζικό πάνω από 5% και από αρχές του χρόνου αντίστοιχα τα κέρδη να είναι 8% και 14% αντίστοιχα μιλάμε για ακόμα ένα έτος που έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Από την άλλη η αγορά κατάφερε να αφήσει πίσω της το καταραμένο 1379 του 2014 και να καταγράψει νέο υψηλό 13ετίας ενώ παράλληλα πέτυχε μία μεγάλη εισαγωγή μετά από πάνω από 25 χρόνια τότε μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Η υπέρ κάλυψη του Ελ. Βενιζέλου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την υπερκάλυψη να θυμίζει εποχές 1999 τότε που όλοι έσπευδαν να γραφτούν σε νέες εισαγωγές μόνο και μόνο για να πάρουν 10 τεμάχια. Η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη μιας και η διαφήμιση που έγινε προς το ευρύ επενδυτικό κοινό που δεν συμμετέχει ενεργά στην αγορά είναι τεράστια. Μέρος αυτών των κεφαλαίων θα παραμείνουν στην αγορά ενώ σίγουρα θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση νέων».

Πολύ εύστοχα ο έμπειρος χρηματιστής σχολιάζει πως «είμαστε σε μία φάση που οι απαισιόδοξοι αρχίζουν και γίνονται ταύροι και οι αισιόδοξοι αρχίζουν να ανησυχούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πολλές φορές σχολιάσει ότι πρέπει να κινούμαστε ακριβώς ανάποδα στην αγορά μιας και πάντα οι ευκαιρίες πάντα έρχονται και οι περισσότεροι εκεί πετάνε χαρτιά δίχως αύριο. Από την άλλη επειδή δεν ξέρουμε το μέγεθος των ξένων που ασχολούνται και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αγορά καλό θα ήταν να λειτουργήσουμε με τα στοπ που ο καθένας χρησιμοποιεί χωρίς να αφήσουμε την ψυχολογία να μας επηρεάσει. Μην ψάχνετε να δικαιολογήσετε αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν ούτε να διαβάζετε τα οικονομία “παραπολιτικά” πιστεύοντας ότι θα μοιράσουν χρήμα». Αν οι περισσότεροι προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά πηδώντας από το ένα χαρτί στο άλλο σίγουρα α) χάνουν αποδόσεις και β) εύκολα στο γύρισμα θα πανικοβληθούν μιας και θα βρεθούν με χαρτιά στα χέρια που θα γράψουν γρήγορα ζημιά».

Σε ημερήσιο γράφημα τώρα η ζώνη του 1.400 είναι ένας σημαντικός μας στόχος τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ενώ αν καταφέρουμε να κάτσουμε πάνω από το επίπεδο η συνέχιση είναι δεδομένη. Το 1.362 είναι κοντινή μας στήριξη με κύρια την ζώνη του 1.340 θυμίζοντας παράλληλα ότι το στοπ μας στην παρούσα είναι στο 1319 με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά. Ο τραπεζικός λογικά μέχρι και το Placement δεν θα προβληματιστεί και ειδικά όσο συντηρεί το 1.194 σε κλείσιμο στοχεύει στο 1.266.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,63% στις 1.393,78 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,81% στις 3.405,8 μονάδες με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει με κέρδη 1,37% στις 1.222,27 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο και νέα υψηλά για Eurobank που σκαρφαλώνει στα 1,869 ευρώ με κέρδη 2,75%, την Πειραιώς να στο 2,09% και τα 3,896 ευρώ και την Alpha στο 1,33% και τα 1,7585 ευρώ. Θετικό γύρισμα και από την ΕΤΕ στο 0,17% και τα 7,138 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,28%και 14,38 ευρώ, όπως και τις ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Lamda και Σαράντης. Ηπιότερα κινούνται ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Τιτάν κερδίζει πόντους «σκαρφαλώνοντας» στις κορυφαίες προτιμήσεις των αναλυτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider