Χρηματιστήριο: Αναζητά δυναμική αντίδραση με φόντο τις 1.500 - Η ΕΤΕ δείχνει το δρόμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αναζητά δυναμική αντίδραση με φόντο τις 1.500 - Η ΕΤΕ δείχνει το δρόμο
Wall Street και ευρωαγορές δείχνουν το δρόμο στους long του ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 11:05

Χωρίς εκπλήξεις στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard αλλά με ελληνικό χρώμα στον Small Cap ολοκληρώθηκε το τριμηνιαίο rebalancing του οίκου.

Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΔΑΑ και της Optima Bank πέρασαν το κατώφλι του MSCI Small Cap, ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής «ομάδας» και το σήμα που στέλνουν στα ξένα passive funds. Να σημειωθεί πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιουνίου.

Το ΧΑ από την άλλη, προσπαθεί να βρει ξανά ρυθμό και δυναμική για να ρίξει και το οχυρό των 1.500 μονάδες, με τους χαμηλούς τζίρους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να δείχνουν πως οι long μπορούν να περάσουν σε αντεπίθεση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως στις πτωτικές συνεδριάσεις ο τζίρος χαμηλώνει σημαντικά, αλλά στις ανοδικές αυξάνεται κατακόρυφα.

Να υπενθυμίσουμε πως ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε, μιλώντας στο insider.gr ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές.

Μέσω της συνέντευξής του στο insider.gr, ο Dorson αναδεικνύει τα σημεία στα οποία οι ελληνικές μετοχές μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, παραμένοντας μια φθηνή επιλογή και αποτελώντας το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων, αλλά και τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ισχυρό «turnaround» των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 0,6x της λογιστικής του αξίας.

Αρκετοί επενδυτές στις δύο αυτές συνεδριάσεις προχώρησαν σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών, με χαμηλό τζίρο, σε κάποιες μετοχές, όπως στην Titan, ΜΥΤΙΛ, Τέρνα, Eurobank και ΔΕΗ, ενώ άλλες τις οδήγσαν με άνεση σε υψηλότερα επίπεδα, όπως στην ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΕΕ και τη Cenergy.

Για τον ΟΤΕ (νέες απώλειες 0,57% χθες), το αίσθημα νευρικότητας παραμένει σε μερίδα επενδυτών χωρίς να ενστερνίζονται κάποιοι το μήνυμα της διοίκησης, ακόμη και μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της 54ης και τελευταίας τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2024, όπου ανέλυσε την πορεία του οργανισμού τα τελευταία 14 χρόνια. Παράλληλα μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ στις 30 Ιουνίου, εξέφρασε την πεποίθησή ότι η νέα διοίκηση υπό τον Κώστα Νεμπή θα συνεχίσει την εξαιρετική αυτή πορεία, διατηρώντας την ηγετική θέση του Οργανισμού στην αγορά. Το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση εσόδων - τα ενοποιημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,2% στα 877,6 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα μάλιστα εμφάνισε 10,3% υψηλότερα έσοδα (812,3 κατ. ευρώ) χάρη στις καλές επιδόσεις στην κινητή, την συνδρομητική τηλεόραση αλλά και τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τα έργα πληροφορικής.

Ευρύτερα, η αντίδραση της Wall Street και ο στόχος υπέρβασης των 5.265 μονάδων μπορεί να φέρει ένα μεγάλο κύμα ανόδου και για το ΧΑ, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως θα υπάρξει άνετη υπέρβαση των 1.500 που αποτελεί απλώς ένα τυπικό επίπεδο. Το 1.500 αποτελεί κοντινή αντίσταση και το 1.539 τον επόμενο στόχο. Το 1.460 αποτελεί κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1.438.

Να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχουν και οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για το δείκτη CPI πληθωρισμού, με οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο επίσημος ΔΤΚ θα φτάσει στο +0,37% και ο δομικός ΔΤΚ στο +0,29%. Οι τρεις τελευταίες ανακοινώσεις του CPI ήταν στο +0,4%, οπότε αυτό θα σήμαινε μια επιβράδυνση. Για τους ετήσιους αριθμούς, αυτές οι προβλέψεις θα ωθήσουν τον επίσημο δείκτη ΔΤΚ στο 3,4% και τον δομικό ΔΤΚ στο 3,6%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,8% στις 1.483,61 μονάδες, με τον FTSE 25 στος 0,88% και τον τραπεζικό να ρολάρει με κέρδη 1,44% στις 1.300,22 μονάδες.

Ράλι και νέα υψηλά για την ΕΤΕ στο 2,57% και τα 8,37 ευρώ, με την Alpha στο 1,33% και τα 1,6335 ευρώ και τη Eurobank στο 0,84%. Κέρδη 0,44% για την Πειραιώς.

Πατάει γκάζι και η ΔΕΗ με κέρδη 1,23% στα 11,54 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,07%, τον ΟΠΑΠ στο 1,10% και τη ΜΠΕΛΑ στο 0,88%.

Κέρδη για Τιτάν, ΕΕΕ και ΔΑΑ, όπως και για ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο.

Υποαποδίδουν Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Οι 3 φάσεις ανάπτυξης και το τελευταίο μήνυμα Τσαμάζ

Τράπεζες: «Κλειδί» η εξυγίανσή τους για την ανάπτυξη της οικονομίας - Τι συμβαίνει με τον δανεισμό των ΜμΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider